Laž kao sredstvo rata: Rusi negiraju genocid u Ukrajini, kao Srbi u Bosni

0
EDITORS NOTE: Graphic content / Bodies lie on a street in Bucha, northwest of Kyiv, as Ukraine says Russian forces are making a "rapid retreat" from northern areas around Kyiv and the city of Chernigiv, on April 2, 2022. - The bodies of at least 20 men in civilian clothes were found lying in a single street Saturday after Ukrainian forces retook the town of Bucha near Kyiv from Russian troops, AFP journalists said. Russian forces withdrew from several towns near Kyiv in recent days after Moscow's bid to encircle the capital failed, with Ukraine declaring that Bucha had been "liberated". (Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP)

Ruski veleposlanik pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenh naroda Vasilij Nebenzia održao je konferenciju za medije u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku da bi se osvrnuo na optužbe iz Buče.

“To je jasna provokacija u Goebbelsovom stilu”, izjavio je.

“Želim predstaviti prave dokaze o Buči. Dok je grad bio pod kontrolom ruske vojske, niti jedan stanovnik nije bio žrtva niti jednog nasilnog čina. Za to su se vrijeme stanovnici slobodno kretali. Koristili su mobitele pa su na društvenim mrežama mogli objaviti bilo koju sliku ili snimku nekog teoretskog nasilja – da je to bio slučaj. No, to se nije dogodilo”, iznio je rusko stajalište veleposlanik.

Rekao je da prilikom povlačenja ruskih snaga nisu zabilježene prijave lokalnih ukrajinskih vlasti o poginulim civilima.

“Ta je snimka snimljena dan nakon povlačenja ruskih snaga – što je prezentirano kao pobjeda ukrajinske vojske. Zanimljivo, gradonačelnik nije spominjao nikakvo masovno nasilje, ubistva, masovne grobnice ili bilo što slično. Teško je zamisliti da bi zaboravio spomenuti takve stravične stvari. Na snimci je gradonačelnik Federov nasmiješen, teško je da bi se tako ponašao da je oko njega masakr”, dodao je.

Ukrajinice je pak optužio i za vođenje desetaka skrivenih laboratorija s opasnim eksperimentima na širem području Kijeva.

“Video s tijelima se pojavljuje 3. aprila, pun je očitih laži. Tijela su ležala na ulicama najmanje četiri dana, ali nisu zgrčena. Kako je to moguće? To je protivno zakonima biologije. Nema ni znakova raspadanja, a na ranama nema krvi. Također, to pokazuje da je snimka lažna. To je bilo inscenirano. Danas sam vidio videozapis na ruskoj televiziji. Ukrajinska blogerica je priznala da je bila prisiljena snimiti taj videozapis”, rekao je.

“To je lažno”, dodao je te nastavio s iznošenjem optužbi.

“Kad su ukrajinske snage ušle u grad, pucale su u ljude s bijelim trakama, ubijajući civile. Postoji snimka razgovora ukrajinskih jedinica koja je objavljena na društvenim mrežama. Jedan radikal je pitao može li pucati ljude bez plavih traka, a drugi mu je odgovario da može”, naveo je ruski ambasador.

Komentirao je i odnos Europe prema Rusiji.

“Nevjerovatno je kako se Europa odnosi prema Rusiji. Kako se ponašaju prema Rusima.”

Dodao je i da će objaviti “prave informacije”. “Do sutra će mnogo toga izaći na površinu, što im neće biti drago čuti.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here