Lajčak pravi “Republiku Srpsku” na Kosovu

0

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, uputio je zahtjev političarima na Kosovu da provedu dio Sporazuma i formiraju zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).

Na konferenciji za novinare, održane nakon završene posjete Prištini, rekao da je Briselskim sporazumom iz 2013. i 2015. godine predviđeno formiranje ZSO-a, ali da to do danas nije urađeno.

“To mora biti osnovano u skladu s Ustavnim sudom [Kosova]. Razgovor o Statutu bi trebao biti naredni korak. Dio sveobuhvtnog sporazuma je da se sporazum počinje primjenjivati nakon potpisivanja. Detalji o ZSO-u moraju se dogovoriti”, kazao je Lajčak.

“Na svim sastancima mi je rečeno da je dijalog važan za Kosovo. Potvrdili su mi da će Kosovo ispuniti sve obaveze, ukljucujući ZSO”, rekao je on.

Dodao je da stvari moraju biti jasne oko toga šta je potpisano, prenosi Tanjug, pozivjaući se na prištinsku Kohu.

‘Nema normalizacije bez ZSO-a’

“Razgovaramo o normalizaciji odnosa. Pokušaću doći do normalizacije. Nisam u poziciji da želim sporazum više od Kosova i Srbije. Ukoliko nema volje za sporazumom, neće ga ni biti. Nema normalizacije bez ZSO-a. Kosovo je potpisalo Sporazum, Skupština [Kosova] ga je ratificirala. ZSO je dio pregovora”, kazao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, ključni princip realizacije je da se poštuje sve što je potpisano, kao i da je princip svih pregovora kompromis.

“Ukoliko želim nešto, moram nešto i dati. Pravimo kompromise da dobijemo nešto”, rekao je Lajčak.

Dodao je da se u pregovorima razgovara o otvorenim pitanjima, a da sporazum dolazi kao rezultat kompromisa.

Lajčak je kazao da je tokom boravka u Prištini obavio 25 sastanaka s političkim liderima i da je napravio približnu sliku političke situacije na Kosovu.

“Sporazumom težimo stabilizaciji regiona”, rekao je on.