19.05.2024.
HomeSvijetIzrael realizira tajni plan: Novih 3.000 jevrejskih domova na okupiranoj Zapadnoj obali...

Izrael realizira tajni plan: Novih 3.000 jevrejskih domova na okupiranoj Zapadnoj obali…

Izrael je odobrio planove o izgradnji više od 3.000 domova na okupiranoj Zapadnoj obali, a izraelska ljevičarska organizacija, koja nadgleda širenje jevrejskih naselja, ocijenila je da je tako 2020. postala jedna od godina u kojoj se najviše gradi na tom području.

Novo odobrenje, uz više od 2.000 novih stambenih jedinica odobrenih ranije, dio je građevinskog buma koji je uzeo maha otkako je predsjednik SAD-a Donald Trump, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Odobrenje je dato mjesec nakon što je Izrael obećao da će odgoditi planove o aneksiji dijelova Zapadne obale u zamjenu za sporazum o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ove godine je odobrena izgradnja ukupno 12.150 domova u jevrejskim naseljima, po podacima organizacije “Mir sada”, i to je najviše od kako je Trump postao predsjednik početkom 2017. godine.

To je, također, najviše stambenih jedinica u jednoj godini od kako “Mir sada” prati takvu izgradnju od 2012. godine.

Palestinski san o nezavisnosti

Palestinci polažu pravo na kompletnu Zapadnu obalu, koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, i namjeravaju tamo osnovati nezavisnu državu, zajedno sa pojasom Gaze i Istočnim Jerusalemom.

Kažu da će uskoro 500.000 jevrejskih naseljenika živjeti na Zapadnoj obali i da se time otežava ostvarenje njihovog sna o nezavisnosti.

Ranije administracije SAD-a i ostali dio međunarodne zajednice protivili su se širenju jevrejskih naselja, ali je Trump, okružen savjetnicima blisko povezanim s pokretom jevrejskih naseljenika, zauzeo drugačiji stav.

Za razliku od njih, Trump nije kritizirao i osuđivao najavu izgradnje novih stanova i u novembru prošle godine je državni sekretar SAD-a Mike Pompeo rekao kako ta zemlja ne smatra jevrejska naselja nelegalnim po međunarodnom pravu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti