Kurti o današnjem zasjedanju Skupštine Kosova: Ruše me zbog sporazuma o razmjeni teritorija Kosova i Srbije

0

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) na sjednici Skupštine 25. marta na kojoj poslanici treba da glasaju o nepovjerenju njegovoj vladi, rekao je da se rušenje ne tiče ni smjene ministra unutrašnjih poslova ni povlačenja američkih snaga sa Kosova, već se radi o “spremnom sporazumu o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije”.

“To je u pozadini, motor koji prouzrokuje ovo požurivanje (za rušenje vlade op.a) na Kosovu. Ova predsednička trgovina zahtjeva rušenje vlade. Predsjednička trgovina sa mojom vladom neće da se desi. Pokušao je da objavi vanredno stanje, što nije? Otišao je u Bijelu kuću da postigne sporazum, što nije postigao? Sa mnom kao premijerom neće se objaviti vanredno stanje bez da se stvori vanredno stanje, i nema sporazuma ni u Bijeloj kući, ni u zelenoj, a ni u crvenoj o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije. Prema tome, motor svega je kako ukloniti ovu vladu kako bi se otvorio put objavi vanrednog stanja, ali i toj spremnoj trgovini o razmeni teritorija”, kazao je Kurti.

Skupština Kosova danas glasa o nepovjerenju Vladi premijera Aljbina Kurtija, na zahtjev njegovog koalicionog partnera DSK, nepunih dva mjeseca od formiranja vlade. Sjednici prisustvuje 106 od 120 poslanika, svi sa maskama na licu i uz potrebno odstojanje.