14.07.2024.
HomeNovostiDeutsche Welle: Kupleraj političkog ujedinjenja u RS

Deutsche Welle: Kupleraj političkog ujedinjenja u RS

Građanski protesti “Srbija protiv nasilja” koji su održani prije sedam dana, bili su predmet političko-medijskog zaoštravanja između Srbije i Republike Srpske. Srbijanskim tabloidima je tada zasmetao direktan prenos sa protesta protiv vlasti TV Une, čiju vlasničku strukturu vežu za Milorada Dodika. Prenijeli su da se Milorad Dodik, pokušava naći na strani opozicije „dajući sve vrijeme harmoničan privid sa zvaničnim Beogradom“.

Skraćena posjeta Rusiji zbog mitinga

Da li zbog toga ili političkog moranja jer bi drugačija odluka bila okretanje leđa zvaničnom Beogradu, predsjednik RS Milorad Dodik će otkazati neke posjete tokom boravka u Rusiji naredne sedmice, kako bi stigao na miting podrške aktuelnoj vlasti u Srbiji 26. maja.

„Podržavam miting i pozivam sve ljude koji su ovdje iz RS, koji mogu da učestvuju na tom mitingu da to urade. Mi ćemo vidjeti da li postoje resursi da organizujemo odlazak“, rekao je Dodik, navodeći da je destabilizacija Srbije kroz ugrožavanje Aleksandra Vučića, neprihvatljiva.

Treći po redu protesti u Beogradu pod nazivom
Treći po redu protesti u Beogradu pod nazivom “Srbija protiv nasilja” okupili su više desetina hiljada građana, a pretpostavlja se da je brojka veća nego na prethodnim okupljanjima.Foto: Darko Vojinovic/AP Photo/picture alliance

Dodik je naveo da su posljednji događaji u Srbiji, koji se odnose na masovna ubistva, destabilizovali Srbiju i da mnogi koriste to za političke obračune.  „Srbija mora da ostane jedinstvena nakon ovih događaja“, ponavlja Dodik.

Njegov politički protivnik Jelena Trivić, po mnogima desna ruka Aleksandra Vučića u Republici Srpskoj, u prvom javnom pojavljivanju od formiranja stranke Narodnog fronta, između ostalog takođe potvrđuje da ide na miting podrške vlasti u Srbiji. Čak je u isti kontekst stavila proteste opozicije nakon ubistva Davida Dragičevića u Banjaluci prije nekoliko godina, sa građanskim protestima u Srbiji. Međutim, nejasno je kako su tadašnji protesti protiv vlasti u RS na kojima je opozicija ubirala političke poene, postali protesti za vlast u Srbiji.

Trivić: „To nije politički skup“

„Nikakvog opravdanja nema za unutrašnja podrivanja a tiču se protesta dijela opozicije. U tom svjetlu vidim i ono što je zakazao i predsjednik Vučić, kao jednu sabornost, jedinstvene i suverene Srbije da smo u ovim teškim momentima zajedno. Koliko sam shvatila to nije politički skup, to je skup naroda“, rekla je Trivić, potvrđujući da će takođe biti u Beogradu tog dana.

U istom redu tako će u Beogradu za sedam dana za istu stvar koračati vlast i opozicije iz RS, ali sa različitim ciljevima, slažu se analitičari. Prvi jer moraju, drugi jer žele time da ruše ove prve.

Opozicija i vlast u RS zajedno na protestima u Srbiji kao podrška vlasti
Opozicija i vlast u RS zajedno na protestima u Srbiji kao podrška vlastiFoto: Dragan Maksimovic/DW Bosnisch

“Odnosi političkih opcija na potezu Srbija-Republika Srpska neodoljivo podsjećaju na politički kupleraj. Više se ne može prozrijeti ko koga ruši a ko koga podržava. Jedina konstanta i poznata varijabla je da su svi iz Republike Srpske za Vučića, iako on primjenjuje potpuno identičan model vladanja protiv kojeg je opozicija iz RS ljuti protivnik ovdašnjem `režimu vlasti`, kaže politička analitičarka Tanja Topić, uvjerena da Vučić nije kako kaže gadljiv na podršku, bez obzira sa koje strane dolazi i da joj neće gledati u zube.

U Srpskoj demokratskoj stranci kažu da postoji interesovanje članova i simpatizera stranke za odlazak na miting, ali da neće biti organizovanog odlaska. Iz vrha partije ne žele da potvrde lično prisustvo jer „ne žele da se time dodvoravaju bilo kome”.

Mobilizacija članstva za drugu državu

I ostale partije u vlasti iz Republike Srpske, potvrdile su ili pojedinačno prisustvo svojih članova i simpatizera na mitingu u Beogradu 26. maja ili organizovan odlazak, pod krinkom nacionalnog jedinstva. Mobilizacija partijskog članstva i građana u drugoj državi, koliko god to imalo prizvuk borbe za nacionalno jedinstvo, pogrešno je i kontraproduktivno, pogotovo u smislu odnosa vlasti i opozicije u RS, smatraju analitičari.

Jelena Trivić smatra da miting u Beogradu nije politički skup
Jelena Trivić smatra da miting u Beogradu nije politički skupFoto: Dragan Maksimovic/DW Bosnisch

„Trivićeva i Dodik će bildati međusobno mišiće, oštriti zube, zadavati niske udarce kako bi dokazali ko je trenutno veći Vučićev miljenik. Oboje čine stratešku grešku prema sopstvenim građanima, mobilišući ih da učestvuju u mitinzima odnosno političkim skupovima u drugoj državi“, zaključuje Topić.

Lista Nebojše Vukanovića Za pravdu i red, poručuje da ostaje dosljedna i principijelna te da se neće miješati u izbore i politička dešavanja u Srbiji.

„Ne idemo na skup opozicije niti podrške Vučiću, ni ranije nismo prihvatili ničiji poziv i smatramo da je to najkorektnije“, napisao je Vukanović na svom blogu. U svjetlu najave odlaska drugih političara u Beograd, Vukanović je prokomentarisao sinoć (19.5) održan protest u Beogradu na kojem se okupilo na desetine hiljada građana.

Klizav teren

SNS zastava na protestima opozicije u Banjaluci nakon izbora u oktobru
SNS zastava na protestima opozicije u Banjaluci nakon izbora u oktobruFoto: Dragan Maksimovic/DW Bosnisch

„Nakon večerašnjih slika iz Beograda pitanje je da li će se Milorad Dodik i Jelena Trivić predomisliti od najavljenog odlaska na skup podrške Aleksandru Vučiću u Beogradu“, upitao je Vukanović, dodajući da je miješanje u političke odnose druge države, opasan teren.

„Očigledno je da se mnogi bore za naklonost i podršku Beograda i Vučića ali miješanje u izbore i politiku sa druge strane Drine je klizav teren, na kome su se mnogi političari iz Srpske poklizali“, napisao je Vukanović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio je za naredni vikend veliki miting podrške koji bi trebao biti odgovor na proteste građana širom Srbije. Protesti „Srbija protiv nasilja“, koji su svakog petka sve masovniji, organizuju se zbog opšteg stanja u zemlji i rastućeg nezadovoljstva nakon dva masakra koja su se dogodila u Srbiji početkom mjeseca u kojima je ubijeno 18 osoba, među kojima desetoro djece.

Piše: Dragan Maksimović / DW

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti