19.04.2024.
HomeSportJezive scene na stadionu: Najmanje devetoro mrtvih u stampedu u El Salvadoru

Jezive scene na stadionu: Najmanje devetoro mrtvih u stampedu u El Salvadoru

Najmanje devet ljudi je poginulo, a desetine su povrijeđene u stampedu do kojeg je došlo na fudbalskom stadionu u gradu Kuskatlan, u El Salvadoru, saopćila je nacionalna policija.

Također, saopćeno je da su sve žrtve bile starije od 18 godina, a Gužva se dogodila tokom utakmice između lokalnog tima Alianza i tima Fas iz Santa Ane na stadionu Monumental. Utakmica je nakon toga prekinuta u 10. minuti.

Probili kapiju

Do stampeda je došlo kada su navijači probili jednu od kapija na stadionu “Monumental” tokom četvrtfinalnog meča nacionalne fudbalske lige između klubova Alijansa i FAS u Kuskatlanu, udaljenom oko 41 kilometar sjeveroistočno od San Salvadora, prenosi AP.

Dvije ekipe su se sučeljavale u četvrtfinalnom okršaju prve lige zemlje.

– Bila je to lavina navijača koja je preplavila vrata. Neki su još uvijek bili u tunelu. Drugi su uspjeli doći do tribina, a zatim do terena i bili su ugušeni – rekao je novinarima volonter iz grupe prve pomoći Rescue Commandos.

Najib Bukele (Nayib Bukele), predsjednik Salvadora, rekao je da će policija provesti “iscrpnu istragu” onoga što se dogodilo.

– Ko god da su krivci, neće proći nekažnjeno – poručio je na Twitteru.

Od povrijeđenih koji su transportovani u bolnice najmanje dvoje se nalazi u kritičnom stanju, saopćila je policija.

Meč prekinut

Meč je nakon incidenta prekinut, navodi AP.

Na TV mrežama emitovani su snimci na kojima se vidi kako se na igralištu ljekarska pomoć ukazuje mnogobrojnim navijačima.

Fudbalska federacija El Salvadora saopčila je da žali zbog incidenta i izrazila podršku porodicama žrtava.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti