19.04.2024.
HomeNovostiKristijan Švarc Šiling otvara oči uspavanim Bošnjacima: Ovo je državni udar!

Kristijan Švarc Šiling otvara oči uspavanim Bošnjacima: Ovo je državni udar!

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” da je trenutno na djelu državni udar u režiji Milorada Dodika i njegovih pristalica iz Republike Srpske.

Međunarodna zajednica, ističe Švarc-Šiling, trebala je reagirati čim je Narodna skupština RS na zasjedanju u ponedjeljak usvojila zaključke u kojima, između ostalog, stoji i blokada svih institucija BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH

Volume 0%

Jedina mogućnost

– Radi se o otvorenom udaru i protiv zakona i Ustavnog suda BiH. Ovo su dodatne akcije koje imaju za cilj da dokrajče državu BiH – upozorava na početku Švarc-Šiling.

On je vrlo otvoreno okarakterizirao poteze koje Milorada Dodik kao član Predsjedništva BiH povlači.

– Radi se o klasičnom državnom udaru. Upravo zbog toga međunarodna zajednica ima samo jednu mogućnost, a to je da smijeni Milorada Dodika i njegove zvaničnike. Narodna skupština RS mora opovrgnuti neke njegove odluke u dogledno vrijeme – naglašava Švarc-Šiling.

Ističe da se BiH zaključcima koji su usvojeni na posebnoj sjednici NSRS dovodi u veliku opasnost.

– Riječ je o konkretnim potezima i procesima urušavanja države BiH. Radi se o veoma opasnim stvarima i eventualnim promjenama granica na zapadnom Balkanu – napominje naš sagovornik.

Izvor krize

Osvrnuo se i na ulogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je nedavno na sastanku u Beogradu “mlako” reagirao na Dodikove secesionističke najave.

– Vučić u cijeloj situaciji gleda svoju korist i svoj interes. Pravi izvor ove krize je u Banjoj Luci. Niko u Beogradu ili Moskvi, bar ja tako mislim, ne želi opasnost ili eventualni rat – naglašava.

Još jednom je potcrtao da se međunarodna zajednica i posebno Sjedinjene Američke Države moraju jače angažirati u BiH i izvršiti dodatni pritisak na Dodika.

– Naravno da moraju. Ovo je ozbiljna situacija, radi se o otvorenom napadu na red i zakon, što zahtijeva odlučnu reakciju – dodaje Švarc-Šiling.

Koristiti bonske ovlasti

Švarc-Šiling ističe da je ovo situacija da visoki predstavnik iskoristi bonske ovlasti.

– Ne vidim drugog načina nego da se to uradi. Riječ je o konstantnim napadima i agresiji na legalne institucije u BiH. To mora prestati – zaključuje nekadašnji bivši predstavnik u BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti