14.07.2024.
HomeNovostiKriminal na srbijanskom filmu i u produkciji: Istraga protiv producenta Južnog vetra...

Kriminal na srbijanskom filmu i u produkciji: Istraga protiv producenta Južnog vetra zbog sumnje na zloupotrebu položaja

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naredilo je istragu protiv glumca i producenta Gorana Šušljika zbog sumnje da je zloupotrebio položaj odgovornog lica i pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 5,84 miliona dinara producentskoj kući Eye to Eye, čiji je direktor, objavio je danas RTS.

Postoje, kako je prenio RTS pozivajući se na Tužilaštvo, osnovi sumnje da je Šušljik, kao odgovorno lice kuće „Eye to Eye“, koja je bila producent filma „Južni vetar“, iskorišćavanjem i prekoračenjem granica svog ovlašćenja upotrebio falsifikovane račune i dokumentaciju za pravdanje djela sredstava kojima je Filmski centar Srbije (FCS) finansirao dio proizvodnje tog filma.

Krivičnu prijavu protiv Šušljika tužilaštvu je podnijela je Uprava kriminalističke policije, Odjeljenje za borbu protiv korupcije, a saslušanje je zakazano za početak sljedećeg meseca u prostorijama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Šušljik je navodno 13. januara 2017. godine u prostorijama FCS dostavio račune neistinite sadržine zajedno sa dokumentom pod nazivom „Pravdanje sredstava za film Južni vetar“ koji predstavlja specifikaciju troškova za do tada utrošena sredstva od 9,63 miliona dinara.

„On je zapravo ispravne račune o izvršenim uslugama više privrednih društava, koji su bili su izdati 2015. godine za potrebe proizvodnje serije ‘Čizmaš’, čiji je takođe bio jedan od producenata, upotrebio za sačinjavanje falsifikovanih računa, prilikom pravdanja sredstava za ‘Južni vetar’, radi dobijanja sljedeće tranše (novca od FCS)“, objavio je RTS.

Na taj način je, kako se sumnja, stvorio prividan pravni osnov za pravdanje dobijenih sredstava od FCS, a dio utrošenih sredstava od 5,84 miliona dinara iskoristio je za potrebe svoje firme, umjesto za produkciju filma „Južni vetar“, u kojem iznosu je pribavio protivpravnu imovinsku korist navedenom privrednom društvu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti