Kratko i jasno: “Nakon pobjede Joea Bidena, Milorad Dodik je gotov (a, ni Vučić neće dobro proći)”

0

“Nakon pobjede Joea Bidena, Milorad Dodik je gotov”, rekao je srbijanski spoljnopolitički ekspert Zoran Kusovac gostujući u emisiji “Točka na tjedan” N1 Hrvatske.

Kusovac, dugogodišnji dopisnik vodećih svjetskih medija, objasnio je da će dolaskom Bidena biti potpuno zatvoren manevarski prostor Dodikovim mešetarenjima, lažima i opstrukcijama.

“Ovo je Dodikov kraj i zbog toga što će biti zaustavljeno i njegovo koketiranje sa Izraelom koji ga je podržavao. Izrael je ispao jedan od najvećih gubitnika američkih izbora. Vlast u Izraelu je nekritički podržavala svaku budalaštinu Donalda Trumpa i morat će za to platiti određenu cijenu”.

Zoran Kusovac je rekao da je nedavno gledao snimak obraćanja Joea Bidena američkim vojnicima prije njihovog polaska u mirovnu misiju u Bosnu i Hercegovinu nakon Daytonskog sporazuma i bio fasciniran njegovim poznavanjem prilika u BiH, do najsitnijih detalja.

“On je bez pisanog teksta, iz glave, govorio više od 20 minuta i nepogrešivo govorio o stanju u Kiseljaku, Tuzli… To pokazuje da je on ozbiljan, odgovoran političar, koji ne improvizira”.

Kusovac predviđa da će budući američki predsjednik vratiti na scenu profesionalce koje je Trump rastjerao iz američke diplomacije, da će im dati više ovlasti, ali da će odluke na koncu donositi on. “I neće više biti mjesta za diplomate poput neuspješnog ‘buldožera’ Richarda Grenella”, kazao je on i dodao da “Balkan neće biti među Bidenovim prioritetima, ali mu neće promaći ništa u vezi sa ovim regionom”.

Kada je riječ o eventualnim promjenama Daytonskog sporazuma, Zoran Kusovac smatra da budući američki predsjednik neće žuriti sa bilo kakvim radikalnim iskoracima. Na pitanje kakav bi mogao biti stav nove Bidenove aministracije prema bosanskohercegovačkim Hrvatima, on je rekao da buduća administracija sasvim sigurno “neće tolerirati da Hrvati u BiH budu zarobljenici jednog uskog kruga u vrhu Hrvatske demokratske zajednice”.

“Hrvatska se odlično pozicionirala tokom predsjedničkih izbora u SAD-u, imala je jasan i odgovoran stav, za razliku od Srbije, a pogotovo Slovenije čiji je premijer Janez Janša tvrdoglavo podržavao Trumpa i kada je svima bilo jasno da je on izgubio predsjedničku funkciju. Aleksandar Vučić, koji je snažno navijao za Trumpa, ipak se na vrijeme osvijestio, smogao snage i čestitao Bidenu na pobjedi”.

Zoran Kusovac je na kraju razgovora za N1 Hrvatske kazao da su gubitnici američkih izbora svi desničarski populistički lideri u Evropi. “Joe Biden sigurno neće zaboraviti negativan odnos kojeg su prema njemu posljednjih mjeseci imali političari poput Janeza Janše, Vikora Orbana, pa ni Aleksandra Vučića.”