27.05.2024.
HomeSportKraj vladavine Aida Berbića: Vraća se Sloboda Dita, Senad Džambić gradi šampionski...

Kraj vladavine Aida Berbića: Vraća se Sloboda Dita, Senad Džambić gradi šampionski tim

Prema informacijama iz više provjerenih izvora do kojih je došao portal Sportske.ba, uskoro se na bh. košarkašku scenu vraća Sloboda Dita! Sa novim rukovodstvom i upravljačkom strukturom i to ni manje ni više – nego sa jednim od najvećih privrednika u Bosni i Hercegovini, Senadom Džambićem, vlasnikom grupacije Bingo.

Vijest je ovo koja će sigurno odjeknuti kako u tuzlanskoj, tako i u bh. sportskoj javnosti. Senad Džambić, odnosno kompanija Dita Tuzla koja je u Džambićevom vlasništvu spremna je vratiti košarku u „grad soli“ na velika vrata!

Navodno je Džambić od ranije veoma zainteresovan za ovakvu ideju, koju je nedavno i otvoreno predstavio trenutnom rukovodstvu OKK Sloboda. Još uvijek je nejasno kako i na koji način, ali priča je već u poodmakloj fazi.

Naime, kako saznajemo, Džambićev cilj je da Sloboda ponovo nosi stari, tradicionalni naziv: Sloboda Dita. Osim što bi OKK Sloboda promjenila ime u Sloboda Dita, navodno se ozbiljno razmatra i formalno-pravni način fuzije sa „ugašenom“ Sloboda Ditom. Nakon što je ugašena još prije 12 godina, odnosno „stavljena u stanje mirovanja do boljih vremena“ kako je zaključila tadašnja Skupština tuzlanskog kluba, osnovan je novi klub pod nazivom OKK Sloboda. No, osim što novi klub u protekloj deceniji nije ostvario značajnije rezultate, nikada nije u potpunosti prihvaćen ni od strane svih navijača nekadašnjeg tuzlanskog giganta.

 

I pored silnih marketinških kampanja, Mejdan nikada nije bio pun kao u vrijeme „stare“ Sloboda Dite, a niti popularna navijačka grupa Fukare, nikada nije prihvatila novi klub. Posebno je zanimljivo istaći da je novi OKK Sloboda nakon „gašenja“ Dite, u svoje kancelarije preuzeo sve osvojene trofeje i priznanja Sloboda Dite.

Vratimo se na samu priču oko Džambićevog ulaska u košarku. Prema našim informacijama, Džambićev cilj uopće nije uzrokovati bilo kakve podjele sa trenutnim rukovodstvom, nego pronaći zajednički jezik i odmah nastaviti takmičenje u 1. ligi BiH, ali uz ozbiljno razmatranje opcije da se na određeni način odradi pravno spajanje sa nekadašnjom Sloboda Ditom. Očito je i sam Džambić svjestan da bi mu to donijelo veliku podršku navijača.

Berbić i aktuelno rukovodstvo nisu zainteresovani za kompletnu priču?

Da neće ići sve baš tako glatko, govori i činjenica da iz aktuelnog rukovodstva OKK Sloboda, na čelu sa Aidom Berbićem i nisu baš pretjerano zainteresovani za ovaj projekat. Naime, kompanija Dita želi preuzeti upravljanje kompletnim projektom, a sadašnji čelnici i pored katastrofalnih rezultata u proteklim sezonama ne žele napustiti svoje pozicije.

Čak šta više, kompaniji Dita je od strane trenutnok rukovodstva OKK Sloboda, ponuđena samo opcija generalnog sponzorstva. No, Džambić želi novi, ozbiljan pristup sa novom energijom i snagama u klubu. Pa stoga opcija da bude sponzor kluba u kome neće učestvovati u upravljačkoj strukturi nije realna.

Džambić prema našim saznanjima od Slobode želi ubrzo napraviti jak i stabilan klub koji će se već u prvoj sezoni boriti za titulu prvaka BiH ali i izlazak na evropsku scenu. Mnogo više će se definitivno znati u narednim danima.

Naime, novo rukovodstvo ne želi gubiti vrijeme i već su istražili sve potencijalne mogućnosti, pa bi tako odmah uputili zahtjev za učešće u FIBA Europe Cupu od naredne sezone. Prema pravilniku FIBA Europe Cup takmičenja, zahtjev se može uputiti preko nacionalnog saveza najkasnije do 1. Jula. Tako da vremena i nema baš mnogo.

Prema informacijama iz našeg izvora, u Tuzli se sprema prava košarkaška revolucija.

  • Kada jedan takav čovjek odluči ući u nešto, ne ulazi da bi nešto radio na pola. Njegov cilj je stvaranje jakog i ozbiljnog kluba, koji će se odmah boriti za titulu. Cilj je da se klub što prije vrati u ABA ligu i igra evropska takmičenja.

Na pitanje o eventualnim opstrukcijama od aktuelnog rukovodstva, naš sagovornik kaže:

  • Mislim da to nikome nije u cilju. Pa svima nama je u cilju jaka Sloboda i ponovo pun Mejdan i utakmice protiv košarkaških velikana. Čak ni gospodin Džambić ne želi bilo kakve sukobe, nego sportski i džentlmenski dogovor na obostranu korist. Suludo bi bilo da neko stopira ovakvu ideju. Na kraju krajeva, u tom slučaju najlakše je zahtjevati sazivanje Skupštine ugašene Sloboda Dite pa krenuti ako treba i od A2 lige. Ali sigurno je da nikome u interesu nisu dvije Slobode. Jasno je kao dan za kojom bi se Slobodom okrenuli navijači, tako da su bespotrebne bilo kakve opstrukcije. Bitnije je da se ne gubi vrijeme i da se ovaj projekat što prije počne realizirati, – kazuje izvor Sportskih.

Zanimljivo je istaći i činjenicu da je Sloboda Dita „ugašena“ 2011. godine, a tek tri godine kasnije Vlada FBiH donijela je zakon o djelimičnom otpisu dugovanja i zateznih kamata sportskim kolektivima. Prema podacima Porezne uprave FBiH, dug Sloboda Dite koja je u stanju mirovanja iznosi svega  2.127.569 KM. Prilično beznačajan iznos u slučaju eventualnog potpisa reprograma i vraćanja duga na rate u narednih 10 godina!

Kako i na koji način, te da li će OKK Sloboda uskoro dobiti novo rukovodstvo na čelu sa Džambićem, te da li to znači i fuziju sa nekadašnjom „Sloboda Ditom“, znat ćemo više u narednim danima.

Kako saznajemo, Senad Džambić je pregovarao i sa čelnicima F.K. Sloboda oko eventualnog angažmana u klubu, čak je bio prisutan na nekoliko posljednjih utakmica Slobode, ali za sada navedena opcija još uvijek nije realna, obzirom da se odlučio posvetiti projektu košarkaškog kluba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti