Kraj Angeline ere: Više od 60 miliona Nijemaca danas bira novu vlast

0

Danas se u Njemačkoj održavaju parlamentarni izbori što znači da Nijemci biraju novi saziv Bundestaga. Pred novom vlasti su brojni izazovi od klimatskih promjena, preko pandemije do jačanja ekonomije i nadmudrivanja sa svjetskim rivalima.

Pored samih izbora najznačaniji momenat jeste da Angela Merkel nakon 16 godina dominantne vladavine odlazi s mjesta kancelarke.

Više od 60 miliona Nijemaca imat će mogućnost da bira parlamentarce u donjem domu saveznog parlamenta – Bundestagu, a već je počelo glasanje poštom. Donji dom ima najmanje 598 mjesta, a ponekad i više. Nedugo po zatvaranju biračkih mjesta trebalo bi biti poznato koja stranka je dobila najveći broj glasova, a nešto kasnije će se znati i ko će biti kancelar.

Kancelarku Merkel će najvjerovatnije naslijediti Armin Lasche (CDU) ili Olaf Scholz (SPD).

Unija CDU/CSU, ispred koje je bila Angela Merkel, trenutno ne stoji najbolje prema anketama što govori da bi Nijemci veće povjerenje mogli dati Socijaldemokratskoj partiji (SPD).

Stranke koje naprave parlamentarnu većinu bit će u prilici da izaberu novog kancelara. Ali, za formiranje koalicije potrebno je da se stranke dogovore o temeljnim načelima, kao i o kadrovima. Kada se dogovor postigne, u parlamentu se bira kancelar.

Posljednje ankete pokazuju da će obje velike stranke (CDU i SPD) kao i stranka Zelenih, biti u prilici da budu dio vlasti i biraju kancelara. U igri su i liberalna stranka Slobodni demokrati, Ljevica i desničarsi AdD.

Birači na izborima daju dva glasa. Jedan je za kandidata iz izborne jedinice u kojoj birač živi – jedan parlamentarac u prosjeku predstavlja 250.000 građana. Kandidat koji dobije najveći broj glasova u datoj izbornoj jedinici biva izabran u parlament. Riječ je o sistemu “pobjednik uzima sve”, a koji se primjenjuje i na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji. Ovako se bira 299 parlamentaraca.

Drugi glas podrazumijeva proporcionalnu predstavljenost. To podrazumijeva da se preostalih 299 parlamentaraca bira na osnovu toga koliko je njihova stranka dobila glasova. Ti glasovi se potom pripisuju kandidatima čije su pozicije na stranačkim listama unaprijed određene.

Broj mjesta, mandata u parlamentu može se mijenjati onda kada je vrlo mala razlika u broju glasova. Najmanji broj je 598, a najveći 709.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here