15.04.2024.
HomeNovostiKosovo za korak bliže članstvu u Vijeću Evrope, u Srbiji frustracija

Kosovo za korak bliže članstvu u Vijeću Evrope, u Srbiji frustracija

Odbor za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) u srijedu je, većinom glasova, dao pozitivno mišljenje o prijemu Kosova u Vijeće Evrope, što je u prvim reagiranjima Beograda nazvano “skandaloznom” i “sramotnom” odlukom.

Na sastanku Odbora u Parizu glasalo se o izvještaju grčke zastupnice Dore Bakoyannis, u kojim je preporučeno da Kosovo bude primljeno u Vijeće Europe. Za članstvo Kosova je glasao 31 zastupnik, četiri su bila protiv, a jedan suzdržan, objavili su beogradski mediji.

Šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Biljana Pantić Pilja izjavila je da su protiv glasali zastupnici Srbije, te po jedan iz BiH (Snježana Novaković Bursać) i Crne Gore, a suzdržan je bio grčki zastupnik.

Slijedi proceduralni korak da se zahtjev Kosova za članstvo razmatra na plenarnoj sjednici PSVE, koja se očekuje 18. aprila.

Konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članicom Vijeća Europe, dat će Odbor ministara Vijeća Evrope.

Delegacija Srbije u današnjoj je raspravi istaknulo službeno stajalište Beograda da Kosovo “nije država”, već “sastavni dio Srbije” i da se na teritoriju Kosova krše ljudska prava Srba i “gazi međunarodno pravo”, prenijeli su beogradski mediji.

Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić tu je odluku nazvao “skanadaloznom” i “sramotnom”.

“Odluka Političkog odbora PSVE je sramotna i skandalozna i ruši sve principe na kojima počiva VE, jer je prvi put predložen prijem teritorija koji nije članica Ujedinjenih naroda i nije međunarodno priznata”, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

On je istaknuo da ta odluka “ugrožava i narušava” teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i “predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava”.

Istovremeno, prištinski mediji navode ocjene kosovskih dužnosnika da je Kosovu do članstva “preostao još samo jedan korak”.

“Nastavit ćemo raditi sa našim saveznicima kako bismo osigurali da svi naši građani imaju pristup instrumentima Vijeća Europe kroz punopravno članstvo“, objavila je kosovska predsjednica Vjosa Osmani na društvenoj mreži X.

Srbijanski zvaničnici ranije su najavili mogućnost da, bude li Kosovo primljeno u Vijeće Europe, Srbija istupi iz te organizacije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti