23.04.2024.
HomeNovostiDodik šuti, a Stevandić bjesni: "Predložiću da se sve odluke Schmidta definišu...

Dodik šuti, a Stevandić bjesni: “Predložiću da se sve odluke Schmidta definišu kao teroristički akt”

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nenad Stevandić izjavio je danas u Banjaluci da će predložiti da se na sutrašnjoj sjednici entitetskog parlamenta predloži da se sve prijetnje RS definišu kao akt terorizma, uključujući i odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.”Korištenje bilo kakve prijetnje ili nasilja prema građanima RS, da bi se prihvatilo neustavno djelovanje bez odluka Vijeća sigurnosti UN, predstavlja akt terorizma i to je uvod za nemire u Bosni i Hercegovini”, rekao je Stevandić novinarima poslije sjednice Kolegijuma Narodne skupštine RS.

Dodao je Narodna skupština RS mora da donese zaključke da je RS opredijeljena za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, i da, kako je kazao, osudi protivustavno djelovanje Christiana Schmidta i američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja i da sve to stavi u kontekst kršenja Dejtonskog sporazuma.

Stevandić je odluku visokog predstavnika Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH nazvao “idiotizmom”.

“Nelegalni Christian Schmidt, koji glumi potrčka američke ambasade, ima protiv sebe dva naroda i jedan entitet, EU i Vijeće sigurnosti UN. On bi, da je normalan, odmah otišao”, naveo je Stevandić.

Prema njegovim riječima, opcija za dogovor uvijek ostaje, dodavši da ona zavisi od probosanske koalicija “Trojka”.

“Postoji mogućnost , samo zavisi hoće li ‘Trojka’ slušati Schmidta. Čekamo Trojku, svaki dogovor je bolji od bilo kakvog nametanja. Mi smo u Laktašima dogovorili mnogo više, ali američki ambasador je rekao da to ne važi, a ‘Trojka’ se tome nije mogla suprostaviti”, naveo je Stevandić.

Stevandić je danas izjavio i da su sankcije koje su izrečene brojnim osobama iz Republike Srpske sredstva političke ucjene.

Kako je rekao, dobio je informacije da su u bankama zatvoreni računi osoba koje su i u periodu od 2003 bile pod sankcijama, čak i onima koji su umrli, te da će bez računa u banci ostati i SDS.

„U toku je postupak da se SDS-u zatvore računi jer se i ona nalazi na listi sankcija jer je ovo ucjenjivački potez koji će tražiti od svih da se potpuno pokore da bi mogli da učestvuju na izborima, kupe lijekove i da je to najveće kršenje ljudskih prava u istoriji ovih prostora“

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti