“Bijele radosti” i crni jadi na BH cestama: Niko ne čisti snijeg zbog korupcije – do kada tako?

0

Sa prvim pahuljama snijega nastao je haos na BH cestama. Na planinskim prevojima zaglavljeni kamioni, kolone vozila, zastoji. Opet je snijeg, krajem decembra iznenadio putare i vozače. Nisu znali da snijeg pada u decembru.

Ne krećite na put, ako baš ne morate.

Očigledno je da privatna preduzeća za održavanje puteva ne rade svoj posao. Dovijaju novac unaprijed za čišćenje snijega, ali štede na gorivu, posipnom materijalu, mašinama. Da li zbog toga što žele maksimalnu štedu, a time i profit, ili zbog toga što zbog korupcije moraju vraćati pare naručiocima poslova? Kako god bilo ispašta običan čovjek, ni kriv ni dužan, koji ni na putu nije siguran.

Nikoga da se pobuni, da razobliči ovaj sistem korupcije koji nas ugrožava. Možda zbog toga što je u Bosni i Hercegovini ljudski život najjeftiniji? Ili, možda zbog toga što se u ovom kriminalnom poretku ne vrijedi puno ni boriti? Možda i zbog toga što lijeno, tromo, inertno i letargično društvo nije spremno ni na kakve promjene, što je naviklo da trpi i šuti?

Slike koje grladate napravljene su jučer na prevojima Nišići i Karaula, na putu Sarajevo -Tuzla, dva najveća grada u Federaciji BiH.

Bosno moja poharana…