Koronavirus u zdravstvenom sistemu Hrvatske: U izolaciji skoro 500 doktora i medicinara

0

To je činjenica koja zabrinjava hrvatsku javnost, ali kako tvrde iz Stožera, situacija je još pod kontrolom.

Sve bolnice su u hladnom pogonu i ne izvode se rutinske operacije niti pregledi te je još dovoljno liječnika i medicinskih sestara da se odupru izazovu koronavirusa. Sestre milosrdnice, KBC Osijek, KBC Zagreb, Biograd, domovi zdravlja, samo su neke od ustanova u kojima je probijena linija odbrane osoblja od koronavirusa.

Koliko je situacija ozbiljna, govori podatak o 223 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji samo iz KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu, dok ih je više desetaka u KBC-u Osijek i bolnici u Biogradu. Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je u HRT-ovoj emisiji Tema dana rekao da je u samoizolaciji ukupno 495 zdravstvenih radnika.

Samo u utorak navečer u izolaciju je stavljeno 15 specijalista, 7 specijalizanata i 37 medicinskih sestara, nakon što je potvrđen koronavirus šefu Zavoda za anesteziologiju.

Svi kontakti su istraženi, provodi se testiranje svih pacijenata u intenzivnoj njezi kao i liječnika i sestara koji su kontakti. Do dolaska nalaza, taj Odjel smatramo karantenom – rekao je ravnatelj Vinogradske bolnice Mario Zovak.