Korona hara Sarajevom: Drastičan porast od jučer, novozaraženih je 665!

0

Nakon analize 1.752 uzoraka, prikupljenih u periodu od 2. do 7. novembra, od rezultata koji su dostavljeni Zavodu u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 665 novozaraženih osoba koronavirusom.

Riječ je o porastu u odnosu na jučerašnji dan kada je registrovano 487 slučajeva.

Među njima se nalaze i zaostali testovi koje je prikupio JU Dom zdravlja KS i oni koji su obrađeni u privatnim laboratorijama.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripadaju 334 osobe, odnosno 50,20 posto je u samoizolaciji od ranije.

U isto vrijeme,177 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

Porastao je i broj hospitaliziranih pa su u izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (100) i Općoj bolnici (82) 182 osobe, od kojih šest koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je šest osoba.

Nažalost, desio se i jedan smrtni ishod u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 143.

Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivna 5.418 slučaja zaraze koronavirusom. Od 30. januara do 7. novembra ove godine ukupno je registrovano 12.498 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 6.937 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U periodu od 24. oktobra do 7. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 5.753 samoizolacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, stanovništvu na području Kantona Sarajevo apeluju da se osobe svih starosnih dobi mogu zaraziti koronavirusom, te pozivaju građane da odgovorni i slijede savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.