Korona divlja: Novih 260 000 zaraženih u posljednja 24 sata

0
A medical worker wearing protective gear takes a rest as he waits for ambulances carrying patients infected with the COVID-19 coronavirus at an entrance of a hospital in Daegu on February 23, 2020. - South Korea raised its alert on the coronavirus to the highest level on February 23 after reporting three more deaths and 169 new infections. The country has seen a rapid surge in the number of coronavirus cases since a cluster of infections emerged from a religious sect in the southern city of Daegu. (Photo by - / YONHAP / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE (Photo by -/YONHAP/AFP via Getty Images)
BBC piše da je prema izvještaju WHO-a broj novih dnevnih infekcija premašio četvrt miliona te da su najveća povećanja zabilježena u SAD-u, Brazilu, Indiji i Južnoj Africi.

Broj smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa na globalnom nivou također je porastao za 7.360, što je najveći dnevni skok od 10. maja.

Prethodni rekordni broj u porastu novih slučajeva WHO je zabilježio samo dan ranije.

Ukupni broj potvrđenih slučajeva zaraze u subotu je na globalnom nivou prešao 14 miliona, a zabilježeno je više od 600.000 preminulih, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

Rast zaraženih se povećava u nekoliko američkih država, posebno u onima na jugu koje su na početku veoma teško odlučivale da uvedu restriktivne mjere i ograničenja zbog koronavirusa što podrazumijeva i obavezu nošenja masku.

Trenutno se veliki broj slučajeva zaraze u najvećoj mjeri bilježi na Floridi, u Teksasu i Arizoni.

Florida je trenutno epicentar epidemije u SAD-u i u ovoj državi je u subotu zabilježeno više od 10.000 novozaraženih i 9, smrtnih slučajeva. Time je ukupan broj zaraženih na ovom području porastao na 337.000, a preminulih je preko 5.000.

Veliki američki stručnjak, epidemiolog Anthony Fauci je u petak pozvao državne i lokalne vlasti da budu “odlučni” kada je riječ o nošenju maski iako je američki predsjednik Donald Trump kasnije kazao da je to stvar slobodnog izbora i da neće nalagati obavezno nošenje maski na državnom nivou.

U Brazilu, gdje je pandemija koronavirusa i mjere za njeno suzbijanje veoma ispolitizirani pitanje, slučajevi zaraze i dalje rastu iako je WHO ranije ove sedmice najavio da se ti brojevi više eksponencijalno ne povećavaju.

Naučnici su upozorili da bi i Indija mogla biti još nekoliko mejseci daleko od postizanja vrhunca epidemije uprkos tome što je ova zemlja već treća po broju potvrđenih slučajeva.

Bolnice u najteže pogođenim gradovima, Mumbai i Bangalore, preplavljene su pacijentima. U Indiji je u subotu zabilježeno 34.884 novozaraženih i 671 smrtni slučaj.

I Južna Afrika, koja je zabilježila jedan od najvećih dnevnih porasta, ima najveći broj potvrđenih zaraza koronavirusom na afričkom kontinentu.

Kada je riječ o evropskom kontinentu, zemlje zapadne Evrope koje su uspjele velikim dijelom obuzdati širenje virusa, sada ponovo počinju otvarati svoje granice i pokretati ekonomiju.

Međutim, širom Španije postoje lokalni skokovi u brojevima zaraze, a najgore je u sjeveroistočnoj regiji Kataloniji.

Trenutno susjedna Francuska razmišlja o zatvaranju granica sa Španijom zbog naglih porasta slučajeva zaraze.

Novi premijer Francuske Jean Castex je govorio o ovom mogućem scenariju.

“Situaciju pažljivo pratimo, pogotovo ovdje, jer je to važno pitanje o kojem moramo razgovarati sa španskim vlastima”, kazao je Castex.