23.06.2024.
HomeNovostiKontinuitet zločina: Negator genocida u Genocidnoj tvorevini dobio orden i spomenik

Kontinuitet zločina: Negator genocida u Genocidnoj tvorevini dobio orden i spomenik

Negator genocida, kontroverzni književnik i zagovaratelj režima Slobodana Miloševića Peter Handke, dobio je spomenik u centru Banje Luke. Taj potez je za vlasti RS-a ponos, ali gledajući drugu stranu i porodice koje su ostale bez svojih najmilijih to je sraman čin.

Vlasti Republike Srpske među kojima su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković s oduševljenjem su dočekali austrijanca Handkea i veličali njegovo prisustvo. Iste osjećaje dijelio je i reditelj Emir Kusturica.

Spomenik koji je podignut u njegovu čast nalazi se kod zgrade Vlade RS, a napravljen je u originalnoj veličini Handkea.

Cvijanović je Handkeu u Banjoj Luci uručila Orden Republike Srpske zbog, kako navode iz Vlade RS-a, “izuzetnog rada i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa s Republikom Srpskom”.

Handke je u Banjoj Luci izjavio da je odlučio doći u Republiku Srpsku “uprkos jakim vjetrovima koji su bili protiv toga”.

Nakon Banje Luke, s Dodikom i Kusturicom Handke će posjetiti Andrićgrad, izgrađen u Višegradu, na istoku BiH, gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Handke je dobitnik “Velike nagrade Ivo Andrić” Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine “Drugi mač – Majska povest”.

Handke je strastveno zagovarao genocidni Miloševićev režim, posjećivao Slobodana Miloševića u Hagu, a 2006. se pojavio na njegovoj sahrani. Poznat je i zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom krvavih ratova ’90-ih godina.

Austrijski književnik je zbog takvih stavova proglašen personom non grata u gradovima poput Sarajeva i Tuzle, dok je u Banju Luku pozvan kao počasni gost. Mnogi istaknuti svjetski književnici i umjetnici osudili su Handkeove stavove, kao i odluku da takva ličnost dobije Nobelovu nagradu. Iako je potpisana peticija s više desetina hiljada potpisa, Handkeu je ipak uručena nagrada.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji BiH, dan nakon što mu je uručena Nobelova nagrada, proglasili su Handkea nepoželjnom osobom na području ovog kantona. To je uradio i grad Tuzla.

Tom prilikom je navedeno, uz ostalo, kako je “Handke u svojim javnim nastupima, u vrijeme agresije na BiH javno podržavao agresorski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem, te više puta i pored svih presuda Međunarodnog suda u Haagu negirao zločin genocida u Srebrenici”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti