Konaković se “posipa pepelom po glavi”: Razumijem donekle Efendića i Ogreševića, ne možemo svi ostati imuni na to što radi Dodik

0

Narodni evropski savez kojim rukovodi Nermin Ogrešević i Stranka za BiH čiji je predsjednik Semir Efendić, sinoć su izdali saopćenje u kojem su poručili svojim koalicionim partnerima da zaustave pregovore s Miloradom Dodikom i SNSD-om.

Tim povodom oglasio se i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, ubjeđujući javnost da je Osmorka i dalje stabilna.

Konaković je u intervjuu za Raport istakao da donekle razumije stav NES-a i SBiH. 

“Nije lako ostati imun na jedan novi val negativnih izjava Milorada Dodika i procesa u kojima se ponaša neustavno. Nakon početne faze u kojoj su tonovi bili drugačiji, sad smo dobili nove negativne poteze. Ne možemo svi ostati imuni na to. Možda vidimo drugačija rješenja, ali generalno imamo svi isti stav”, izjavio je Konaković. 

Smatra da “politika konflikta” više odgovara Dodiku.

“Ja sam pristalica da mi svojim djelima i angažmanima zaustavimo njegovo negativno djelovanje. I kroz parlamente, kroz institucije BiH vratimo stvari na pravi kolosijek. Ne mislim da će ovo napraviti neki problem unutar Osmorke. Mi ćemo se uskoro sresti i o tome razgovarati”, kaže Konaković. 

Na pitanje da li je Osmorka stabilna, Konaković odgovara: 

“Pa, ja mislim da jeste. Ne vidim logiku da bi neko u ovoj fazi napravio neku samoubilačku misiju i zaustavio nešto što je ljudima dalo tračak nade. Ima stvari koje trebamo analizirati”, istakao je Konaković.