Inflacija u Njemačkoj – najviša u posljednjih 70 godina

0

Njemačka je zabilježila najvišu godišnju inflaciju u više od 70 godina, prema preliminarnim podacima koje je u utorak objavila tamošnja Savezna kancelarija za statistiku.

Rast cijena energije i hrane zbog ruske specijalne vojne operacije na tlu Ukrajine doveo je do toga da je godišnja inflacija dostigla 7.9 odsto 2022. godine. Posljednji put godišnja inflacija bila je blizu tog nivoa 1951., kada je iznosila 7.6 odsto kada je započeo poslijeratni privredni procvat. Godišnja inflacija u 2021. iznosila je 3.1 odsto.

Preliminarni podaci pokazali su da je inflacija nešto usporila u decembru, na 8.6 odsto u poređenju s istim mjesecom prethodne godine, jer su na snagu stupila jednokratna državna plaćanja za pomoć potrošačima u plaćanju računa za grijanje i gas. U oktobru je mjesečna inflacija dostigla rekordnih 10.4 odsto prije nego što je u novembru pala na 10 odsto.

Rastuće cijene smanjuju kupovnu moć potrošača.

Mnogi su njemački sindikati posljednjih mjeseci uspješno vodili kampanju za povećanje plata više od prosjeka kako bi ublažili uticaj inflacije, prenosi “AP“.