Komšić: Nismo se borili za kantone, entitete i domove naroda koji su samo mehanizmi blokada

0

Republika Bosna i Hercegovina je tačno prije trideset godina primljena u Ujedinjene nacije. Trideset godina poslije, nažalost, još uvijek nije onakva za kakvu smo se borili, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić povodom 30 godina od prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije, javlja Anadolu Agency.

– Nismo se borili za kantone, entitete, entitetsko glasanje, ovakve domove naroda koji nisu ništa drugo nego mehanizmi blokada u rukama zagrebačkih i beogradskih ekspozitura, putem kojih otimaju najveći dio suvereniteta države Bosne i Hercegovine, istakao je Komšić.

Naglasio je da su se borili za građansku državu u kojoj će svaki njen građanin imati jednaka prava.

– Sa vremenske distance od trideset godina, primjetno je da su svi kompromisi, koji su izraženi kroz gore pomenute mehanizme, pokazali se promašenima. Što se više popuštalo i nastojalo ugoditi onima koji političke račune podnose Beogradu i Zagrebu, njihovi zahtjevi bili su sve veći i veći, a na kraju su skončali u zahtjevima za disolucijom, zahtjevima za formiranjem paralelnih institucija, zahtjevima za etničkom terirorijalnom reorganizacijom, rekao je.

Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko godina, tim zahtjevima konačno je pružen odlučan otpor.Turković: UN nas je prvo učinio ponosnima, pa je šutke gledao agresiju, genocid i stradanja nevinihPročitaj višeBIH 22/05/2022 u 16:21 hKasumović: Ako Bećirović ne pobijedi na izborima, podnijet ću ostavku na funkciju gradonačelnikaPročitaj višeBIH 21/05/2022 u 17:01 h

– Secesionisti i separatisti nisu ostvarili svoje ciljeve iako su u tome imali podršku sumnjivih lica koja se vole izdavati za naše međunarodne prijatelje. Šta je dakle bio cilj? Ubiti i tehničku mogućnost i nadu da ova zemlja može jednog dana postati normalna građanska država. Trebalo je samo pristati na takva loša rješenja pa da se to shvati kao izraz naše ukupne političke volje. Trebalo je pristati na to da sami sebi dođemo glave, kao što je to bezbroj puta tokom agresije od onih koji su branili državu, traženo. To se dakle nije desilo, niti će se ikada desiti, naglasio je Komšić.

Poručio je da će Bosna i Hercegovina biti građanska država, kad-tad.

– Zato se vrijedi boriti, i ne biti kukavica koja na prvu prijetnju ili prijek pogled nekog trećerazrednog međunarodnog zvanička pristaje na sve što mu se na stol stavi i izvoli na potpis, dodao je Komšić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here