12.8 C
Tuzla
25.09.2023
Home Novosti Komšić isključio iz DF-a tuzlanske preletačeviće – Ćehajića i Fatušića

Komšić isključio iz DF-a tuzlanske preletačeviće – Ćehajića i Fatušića

0

Vijećnici u Gradskom vijeću Tuzla, Emir Ćehajić i Zlatan Fatušić, isključeni iz članstva Demokratske fronte, potvrđeno je za Faktor u ovoj političkoj partiji.

Odluka je donesena prošle sedmice, a potpisao ju je predsjednik DF-a Željko Komšić.

Razlog isključenja je, kršenje Statuta DF-a, odnosno ponašanje kojim se nanosi ozbiljna šteta ugledu stranke, koja je nastala zbog nepoštovanja zaključaka Gradskog odbora DF-a Tuzla.

Podsjećamo, Gradski odbor DF-a Tuzla zaključio je da odbija ponuđenu koaliciju u Gradskom vijeću Tuzla koju predvodi SDP zbog unaprijed uspostavljene neprincipijelne koalicije SDP, SBB, PDA, HDZ, TA i četri vijećnika SDA.

– Takva i slična koalicija sa okosnicom SDP, PDA, SBB, NS, HDZ je već uspostavljena i na nivou Tuzlanskog kantona. SDP je umjesto DF-a već izabrao PDA i HDZ kao svoje koalicione partnere u TK i Gradu Tuzla, te tako izabrao svoj politički pravac, koji je za Gradski odbor Tuzla apsolutno neprihvatljiv – navodi se u zasključima DF-a Tuzla.

S obzirom da vijećnici Ćehajić i Fatušić, nisu ispoštivali zaključak da izađu iz koalicije s SDP-om u Gradskom vijeću Tuzle, a nisu, do danas ni vratili mandate stranci, uslijedilo je njihovo isključenje.

U Gradskom odboru saznajemo da je vijećnik Fatušić, pred nekoliko desetina svojih kolega rekao da će vratiti mandat, ali od toga za sada nema ništa.

Ukoliko dva, sada već bivša vijećnika DF-a, ostanu pri odluci da podržavaju SDP-ovu većinu u Gradskom vijeću Tuzla, ta većina, prema onome što su iz SDP-a zvanično rekli, ostaje na 16 ruku, što je minimum. Tu većinu, prema glasanju na dvije održane sjednice podržavaju i vijećnici HDZ-a, PDA, ali i dio vijećnika SDA. Iz SDP-a Tuzla te vijećnike zvanično ne vode kao svoje koalicione partnere.