Koliko je UKC Tuzla spreman za koronavirus?

0

Veliko uznemirenje javnosti u Tuzli i Bosni i Hercegovini je izazvala jučer objavljena neslužbena informacija da se u Uiverzitetskom kliničkom centru u Tuzli liječi maloljetni strani državljanin sa simptomima koji upućuju na korona virus. Ova informacija je demantovana iz ove zdravstvene ustanove, no otvorila je pitanje, koliko je UKC Tuzla spreman  suočiti se sa eventualnom pojavom oboljelih od ove bolesti.

Iako Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa malim rizikom za obolijevanje od koronavirusa, opreza nikad dosta.  O virusu se ne zna mnogo, ali veliku pažnju izazvala je informacija da je koronavirus prenosiv i u periodu inkubacije, odnosno prije trenutka nastupanja simptoma. Iz tog razloga je teško zaustaviti njegovo širenje.

„Bolest poslije inkubacije za koju se pretpostavlja da traje 14 dana, bolest se ispoljava u vidu povišene tempreature, kašlja, potom probavnih smetnji, dakle može se razviti i proljev, otežano disanje“, rekao je prof. dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Kada je u pitanju spremnost zdravstvenog sistema u našoj zemlji na eventualno postupanje u vezi sa koronavirusom, on je od pojave virusa na visokom nivou. Također, izuzetno dobrom je ocijenjena koordinacija i usklađivanje naše sa međunarodnom zdravstvenom regulativom. Spremnost i kapaciteti zdravstvenih ustanova, također su zadovoljavajući.

„Još od vremena pandemije H5 N1, kada se sumnjalo da će ptičija gripa dovesti praktično do smaka svijeta sa velikim brojem oboljelih i smrtnih slučajeva napravljen je plan pripravnosti tada“, kaže prof. dr. Sead Ahemtagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla.

Tadašnji plan je podrazumijevao da se u kliničkim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru obezbijede preduslovi za smještaj eventualno oboljelih pacijenata.

„Mi praktično imamo čitav sprat klinike, prizemlje klinike sa zasebnim ulazom sa potpuno druge strane, odvojneo od ostalih pacijenata u sklopu priprema za bilo kakvu pošast, uključujući i novu korona infekciju ili karantinsku bolest“, izjavio je prof. dr. Sead Ahemtagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla.

S tim u vezi, krajem prošle sedmice u Federalnom ministarstvu zdravstva, održan je sastanak sa svim direktorima zavoda za javno zdravstvo i kliničkih centara na kojem su izdate i usmene, ali i pismene upute u slučajevima pojavljivanja sumnje na koronavirus.