20.06.2024.
HomeNovostiKoliko je naših para Fadil dao za kineske vakcine?

Koliko je naših para Fadil dao za kineske vakcine?

Vlada Federacije BiH još 2. jula ove godine uplatila je kineskoj kompaniji 12,5 miliona KM za nabavku 500.000 doza “Sinopharm” vakcina, a koje su stigle krajem prošle sedmice na Sarajevski aerodrom.

Potvrđuje to i uplatni nalog Ministarstva finansija Federacije BiH. Sredstva su izdvojena iz budžeta Federacije dan nakon što je potpisan ugovor s kineskom stranom.

Sve jasno

Vlada Federacije kupila je ove doze putem direktne nabavke od kineskog proizvođača, ali se kriju detalji ugovora.

Još prije mjesec su iz Vlade FBiH kazali da se detalji ugovora nabavke drže u tajnosti iako se na vakcine čekalo skoro četiri mjeseca i javnost želi prave informacije.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić na Sarajevskom aerodromu, na pitanje medija koliko je koštala ova direktna nabavka vakcina, kazao je:

– Nismo u mogućnosti, prema zahtjevu proizvođača, govoriti o iznosu nabavke koja je iza nas.

Zanimljivo je to da prvi čovjek Federacije Fadil Novalić nije ni bio na Sarajevskom aerodromu kako bi dočekao pošiljku iz Kine. Prethodnih mjeseci bio je najglasniji u tvrdnjama da sve ide svojim tokom i da Vlada direktno obavlja pregovore, kao i da je novac uplaćen.

Posljednji put, kada je dočekao respiratore, Fadil Novalić se našao na optuženičkoj klupi zbog netransparentnosti postupka nabavke 100 respiratora, također iz Kine, po cijeni od 10,5 miliona KM i sumnje na pranje novca.

 

Dvije godine

Pitanje je zašto Vlada Federacije ne želi javno reći koliko je novca izdvojeno za pola miliona doza „Sinopharm“ vakcina, kojima je rok trajanja dvije godine, iako je novac iz budžeta 2. jula i uplaćen. Pitanje je zašto su detalji odjednom obavijeni velom tajne.

Za razliku od vlada u Srbiji i Hrvatskoj, federalna vlast, s Novalićem na čelu, kako stoje stvari, ide ka novoj aferi.

 

Računica jasna

Ako je Vlada FBiH platila 12,5 miliona KM za nabavku 500.000 doza vakcina, onda je računica jasna.

Jedna doza je tako plaćena nešto više od 25 maraka.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti