18.07.2024.
HomeNovostiKod nas samo rastu cijene i broj korisnika narodnih kuhinja

Kod nas samo rastu cijene i broj korisnika narodnih kuhinja

Svakodnevno svjedočimo velikim poskupljenjima prehrambenih proizvoda i energenata, osnovnih temelja za normalan život. Građani ne vjeruju da će biti bolje, a prstom, očekivano, upiru u nadležne. Nažalost, najbolji pokazatelj bh. socijalne slike su redovi ispred narodnih kuhinja, koji su sve duži. Rastom cijena životnih namirnica, raste i broj korisnika.

Neprestana poskupljenja u Bosni i Hercegovini uteg su oko vrata i onima s prosječnim primanjima, a pravo pitanje je kako građani bez prihoda ili oni s minimalnim platama i penzijama uspijevaju preživjeti. Broj korisnika narodne kuhinje Imaret u Tuzli posljednjih mjeseci rapidno raste.

“Mi smo na početku godine imali 2.400 korisnika, sad imamo 2.667 – to je 267 korisnika više. I to nije kraj – mi imamo zahtjeve za otvarenje novih punktova, zahtjeve sa malo udaljenijih, odnosno ruralnih mjesta”, kaže Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora Merhameta Tuzla.

Po svoj obrok je došla i Fatima Modri. Bolesna je i bez ikakvih primanja: “Živim u Tuzli, dolazim ovdje u kuhinju, sve je poskupjelo”.

Sve je veći broj građana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, a enormno povećanje cijena životnih namirnica i ostalih proizvoda dovelo je do toga da brojni sebi ne mogu priuštiti pripremu barem jednog obroka dnevno. Broja korisnika Narodne kuhinje Stari Grad u blagom je porastu, ali ako cijene nastave ovako divljati, pri tome idu jesen i zima, sigurno je da će doći do povećanog broja korisnika, ističu uposlenici.

“Očekuje se se veći priliv ljudi koji će dolaziti u narodne kuhinje u KS, zbog ove same situacije u cijelom svijetu, a  ne samo kod nas u BiH”, kaže Amir Radeljaš, upravitelj Narodne kuhinje Stari Grad Sarajevo.

Korisnici javne kuhinje nisu samo oni koji nemaju nikakvih primanja. Među njima je mnoštvo onih koji imaju minimalnu penziju, a koju uglavnom potroše na lijekove. Ima i onih koji rade, ali kojima, kad od svojih primanja poplaćaju sve račune, rate za kredite, školske potrebe za djecu – za hranu ne ostane ništa.

Kod nas su samo u porastu cijene i broj korisnika narodnih kuhinja. Sa problemom siromaštva država se mora sistemski boriti, ali čini se da oni koji žive ispod granice siromaštva, za državu nisu prioritet.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti