24.05.2024.
HomeSvijetKo je zaradio najviše novaca u 2019. – Francuz, udovica i modni...

Ko je zaradio najviše novaca u 2019. – Francuz, udovica i modni magnat

Najviše novca od svih ljudi na svijetu ove godine je zaradio Francuz Bernard Arnault, vlasnik komapnije LVMH – 35,5 milijardi dolara, piše BiznisInfo.

Pod okriljem ove kompanije posluju brendovi kao što su Louis Vuitton, Dior i Moet & Chandon. LVMH je prošlog mjeseca postigao dogovor o kupnji američkog draguljarskog diva Tiffanyja za više od 16 milijardi dolara.

Ukupno Arnaultovo bogatstvo sada iznosi 104 milijarde dolara i on je treći najbogatiji čovjek na svijetu.

Treba reći da su dvije žene ove godine stekle veće bogatstvo od Arnaultu, ali se ne može reći baš da su ga zaradile.

MacKenzie Bezos stekla je 35,9 milijardi dolara, zahvaljujući razvodu od osnivača Amazona Jeffa Bezosa. Njihov razlaz je postao poznat kao najskuplji razvod na svijetu, s obzirom na udio novca koji je Jeff morao prepustiti MacKenzie, koja je postala 26. najbogatija osoba na svijetu.

Udovica rekorder

No, ni ona nije osoba koja je došla do najviše novca u 2019., već je to Julia Flesher Koch, udovica Davida Kocha, bivšeg suvlasnika kompanije Koch Industries, druge najveće privatne kompanije u SAD po prihodima.

Flesher Koch (56) je bogatstvo od 62 milijarde dolara naslijedila od pokojnog muža, i time postala 10. najbogatija osoba na svijetu, i najbogatija žena. David Koch je umro u kolovozu ove godine.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg ove godine je povećao svoje bogatstvo za 26,7 milijardi dolara na 78,7 milijardi, i on je peta najbogatija osoba na svijetu.

Bill Gates je dodao 22,4 milijarde dolara pa je sada s ukupno 113 milijardi najbogatiji čovjek.

Na drugom mjestu je Jeff Bezos koji ima 111 milijardi, 13,6 milijardi manje nego lani. On je jedan od rijetkih superbogataša čije se bogatstvo ove godine smanjilo.

Godina iz snova

Vlasnik Zare Amancio Ortega u 2019. postao je bogatiji za 15,7 milijardi dolara, pa je sa ukupno 74,3 milijarde na 6. poziciji liste bogataša.

Spomenimo da je Warren Buffett ova godine dodao oko 5 milijardi na svoje bogatstvo koje sada iznosi 89 milijardi dolara, što ga čini 4. najbogatijom osobom na svijetu.

Najbogatiji čovjek Azije i 11. najbogatiji na svijetu je Indijac Mukesh Ambani, koji je ove godine zaradio dodatnih 17,6 milijardi dolara pa sada ima ukupno skoro 62 milijarde.

Steve Ballmer je u 2019. zaradio impresivnih 19,4 milijarde pa je došao do bogatstva od 58 milijardi.

Troje suvlasnika Walmarta koji su poznati kao najbogatija porodica na svijetu – RobJim i Alice Walton, zaradili su samo u ovoj godini svako preko 10 milijardi dolara. Sada njih troje zajedno imaju preko 162 milijarde dolara. Walmart je najveći svjetski maloprodajni lanac.

Osnivač Alibabe Jack Ma ove godine je osigurao dodatnih 11 milijardi dolara.

Jacqueline Mars i njen brat John Mars, vlasnici poznatog “čokoladnog carstva”, ove godine su također povećali svoje bogatstvo za preko 10 milijardi dolara.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti