19.05.2024.
HomeNovostiKo je plasirao lažnu vijest o smrti zločinca Ratka Mladića?

Ko je plasirao lažnu vijest o smrti zločinca Ratka Mladića?

Informacija o smrti ratnog zločinca Ratka Mladića (77) je demantovana iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu. Lažnu informaciju su objavili brojni mediji u BiH i regionu.

Izvor informacije je bio lažni nalog ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković na Twitteru, koji je kreiran nedavno.

Glasnogovornica Tribunala, Magdalena Spalinska potvrdila je za Federalnu televiziju da je ova vijest lažna.

”Povodom vijesti koje su plasirane na navodnom profilu zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrice vanjskih poslova BiH dr. Bisere Turković na društvenoj mreži Twitter, Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještava javnost da je riječ o lažnom profilu koji nije kreirala ministrica Turković, te samim time ni vijesti koje su plasirane u javnost putem tog profila ne predstavljaju na bilo kakav način stavove, mišljenja ili informacija koje bi se mogle pripisati ministrici”, navodi se iz službe za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, u kojem, kako prenosi Anadolu Agency (AA), naglašavaju:

”Ministrica Turković je opredijeljena blagovremenom i tačnom obavještavanju javnosti o svim aktuelnim pitanjima koja se tiču rada Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali je opredijeljena korištenju zvaničnih kanala za komunikaciju sa javnosti.”

Lažni profil ministrice Turković kreirao je Tommaso De Benedetti, italijanski novinar koji je i objavio neistinu o smrti Mladića.

U izjavi za ”The Guardian” iz 2012. godine rekao je da svjesno kreira lažne identitete svjetskih lidera kako bi ukazao na slabost medija. U prvoj takvoj objavi napisao je da je preminuo tadašnji papa, kasnije je objavio lažnu informaciju o smrti Fidela Castra, itd…

Želio je ukazati, kako je istakao, koliko su društveni mediji nepouzdan izvor za vijesti, ali da ih mediji i dalje koriste zbog njihove potrebe za brzinom.

Usmena rasprava o žalbama u procesu protiv Ratka Mladića biće održana 17. i 18. marta 2020. godine u Hagu. Rasprava se održava u sudnici Haškog tribunala, a Mladićevo obraćanje se očekuje 18. marta u 12.45 sati, najavljeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala 22. novembra 2017. osudilo je Mladića na doživotni zatvor po deset tačaka optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine zbog njegove uloge u zločinima tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti