15.04.2024.
HomeNovostiKo je Palčo - kontroverzni biznismen i proruski političar, glavni osumnjičeni za...

Ko je Palčo – kontroverzni biznismen i proruski političar, glavni osumnjičeni za ubistvo djevojčice Vanje u Skoplju

Ljupčo Palevski, zvani Palčo iz Skoplja, označen je kao glavni osumnjičeni za otmicu i ubistvo Vanje G. (14). On je trenutno u bjekstvu, a makedonski mediji pišu da je u pitanju bivši građevinski mogul, bivši predsjednik gradske organizacije SDSM u Skoplju, vlasnik nedeljnika Start, politički aktivista, autor podkasta na Infomaksu i osnivač stranke Pravo.

Njega je kao glavnog osumnjičenog za ubistvo Vanje označio ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, koji je bjegunca okvalifikovao kao monstruma. Prema njegovim riječima, Palčo se uplašio i pobjegao iz Makedonije u Beograd, pa onda u Bugarsku Napustio je zemlju 30. novembra.

Dok je cijela javnost bila šokirana nestankom djevojčice, osumnjičeni Ljupčo Palevski svakodnevno je na društvenim mrežama objavljivao statuse sa političkim porukama. Palevski je aktivno promovisao svoje desničarske i proruske ideje i opredjeljenja, prenosi kurir.mk.

Prvog decembra, nakon što je pobjegao iz zemlje, osumnjičeni za ubistva Vanje i Panča postavio je objavu na svom Facebook profilu.

Dok je cijela javnost tragala za nestalom djevojčicom, osumnjičeni Ljupčo Palevski svakodnevno je objavljivao statuse.

Njegova posljednja objava bila je u petak, 1. decembra u 13:51.

U petak, kada se završavao Samit OEBS-a u Skoplju, na Facebook-u ima šest postova vezanih za politiku. On 29. novembra, dva dana nakon nestanka i ubistva djevojčice objavio je video obraćanje svojim pratiocima, opet vezano za politiku, kao i nekoliko drugih političkih objava.

Dobro je poznat policiji

Svakodnevno je aktivan na društvenim mrežama, takođe je pravio podkast emisije, izražavajući svoje čvrste stavove protiv zapadne politike. Na društvenim mrežama postoji na desetine profila sa ovim imenom, ali i sa istim logom. Oni dijele istu propagandu.

Organizovao je niz debata na kojima su građani postavljali dileme i pitanja na internetu.

Poslije promjene vlasti, uz mnogo pompe i senzacije, srušeno je potkrovlje njegove stambene zgrade u Debar Malu u Skoplju, prenosi Skopje1.mk.

Ljupčo Palevski je 2017. godine saslušan u tadašnjoj SJO jer se njegovo ime dovodi u vezu sa presretnutim razgovorima, odnosno privatnim razgovorima koji su objavljeni na kanalu Youtube pod korisničkim imenom “Nikola Tesla”.

Radilo se o privatnim razgovorima političara i novinara.

Palčo je bio osumnjičen i u jednom od predistražnih radnji SJO “Nikola Tesla”, zbog čega mu je izvršen pretres kuće. Navodno su pronađene “bombe”.

Hapšen u Beogradu na aerodromu, drama zbog pištolja

On je 2019. godine bio priveden u Beogradu u trenutku kada je htio da se ukrca u avion i otputuje u Moskvu zbog aktivirane potjernice iz Hrvatske iz 2015. godine, gdje je bio dužan 2.500 eura.

Javnosti je poznat po tome što je nakon puštanja iz pritvora u Srbiji, u Makedoniji, kroz svoju aktivnost kritikovao vlast i rad bivšeg načelnika Službe državne sigurnosti u MUP-u Sašo Mijalkov, prenosi Skopje1.mk.

Palčo je uhapšen u junu 2020. zbog nepoštovanja mjere samoizolacije. Palevski se potom vratio iz inostranstva, ali ga je policija, umjesto da sjedi u svojoj kući, zatekla u kafiću u centru Skoplja i pritvorila u PS Centar.

2020. godine objavljeno je da je predsjednik pokreta Treta i aktivista stranke “Glas za Makedoniju” Ljupčo Palevski napadnut i pretučen u blizini svoje kuće.

Stranke su tražile da se počinioci pronađu i shodno tome kazne. Lider VMRO-DPMNE Mickovski izjavio je da su počinioci ovako gnusnog zločina poznati, a podstrekače treba tražiti u vrhu vlasti.

Palevski je takođe uhvaćen sa puškom bez dozvole u ​​maju ove godine kod tunela Demir Kapija-Javorica. Prema informacijama do kojih je tada došao Vecher.mk, Palevski je uhvaćen zajedno sa još tri osobe u potrazi za zlatom i pokušao je da baci pištolj za koji je imao samo dozvolu da posjeduje, a ne da nosi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti