18.05.2024.
HomeNovostiKo je najbogatiji načelnik u BiH: Završio molerski zanat, radio u komunalnom...

Ko je najbogatiji načelnik u BiH: Završio molerski zanat, radio u komunalnom preduzeću, pa postao milioner…

Načelnik Općine Olovo Đemal Memagić dospio je ovih dana u centar pažnje javnosti u Bosni i Hercegovini, nakon što je objavljeno da je najvjerovatnije postao najbogatiji načelnik u BiH.

Memagić je po bogatstvu sustigao načelnika Kalesije Seada Džafića, zahvaljujući velikom rastu prihoda i dobiti svoje kompanije “Alma Ras”, koja je postala brend i gigant regionalnih razmjera u proizvodnji donjeg rublja i spavaćeg programa.

Ono što je zanimljivo je da je Memagić imao dosta skromne početke, da je završio školu za molera i krojača, da je radio u komunalnom preduzeću te da je svu imovinu stekao sam.

U američkoj terminologiji, Memagić je, dakle, “self-made” milioner, gdje spadaju imućni ljudi koji su imovinu stekli znanjem i trudom, a ne nasljedstvom.

Rođen je 1955. godine u mjestu Memagića Stijena, općina Olovo. Prema podacima sa internet stranice Općine Olovo, načelnik živi u naselju Olovske Luke, na imanju pored fabrike “Alma-Ras”.

Radio u proizvodnji i u magacinu

Završio je srednju školu učenika u privredi za krojača i molera, nakon toga i peti stepen za VK krojača. Bio je zaposlen u OLA Olovo kao vođa smjene u proizvodnji i u komunalnom preduzeću u Olovu kao rukovodilac magacinskog prostora. Jedno vrijeme je radio u firmi “Alhos” u Sarajevu.

Također, imao je registrovanu privatnu molersku firmu neposredno prije agresije na BIH. Za cijelo vrijeme rata bio je prisutan u Olovu, a od toga devetnaest mjeseci pripadnik Oružanih snaga Armije Republike Bosne i Hercegovine, a ostatak u radnoj obavezi.

Po završetku rata osnovao je firmu pod nazivom „Alma Ras“. Počeo je s radom u svojoj porodičnoj kući u Olovu, sa sedam radnika, da bi danas firma „Alma Ras“ imala više od 1.200 uposlenika. Pored centralne firme u Olovskim Lukama, proizvodne pogone imaju i u drugim gradovima BiH.

Na Lokalnim izborima 2012. izabran je za načelnika Općine Olovo, a uspjeh je ponovio četiri godine kasnije.

Veliki rast prihoda

Njegova firma se razvija iz godine u godinu i spada u jedan od najbrže rastućih bh. brendova. Ukupni prihodi kompanije Alma Ras 2016. su iznosili 21 milion KM, godinu dana kasnije su skočili na 57 miliona a prošle godine su bili čak 65 miliona maraka.

Neto dobit, odnosno čista zarada, porasla je sa 1,5 miliona u 2016. na čak 9,6 miliona godinu kasnije, da bi se lani zadržala na 6,5 miliona KM, a prema podacima analitičko bonitetne kuće Bisnode BH. Broj radnika ove kompanije premašio je 1.200., piše piše BiznisInfo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti