Ko je muškarac – sinoć uhapšen u Neumu: Borac za ljudska prava, diler kokaina ili pljačkaš banke?

0

Na području Neuma u Bosni i Hercegovini sinoć je uhapšen muškarac osumnjičen da je u ponedjeljak u bankarskoj poslovnici u Opuzenu opljačkao 47 hiljada kuna.

Ko je čovjek koji je “hodao za djecu”? Osuđeni diler kokaina

Po pisanju Slobodne Dalmacije riječ je o 41-godišnjaku iz Metkovića, Ivi Matičeviću, poznatom po organiziranju protestnih skupova protiv zdravstvenog sistema i borbi za prava pacijenata u dolini Neretve, a u februaru je zbog toga pješačio do Zagreba.

Dubrovačko-neretvanski kriminalisti vrlo brzo su utvrdili da je počinitelj nedjela 41-godišnji državljanin Republike Hrvatske koji je nakon razbojstva napustio područje Hrvatske u pravcu Neuma u Bosni i Hercegovini, izvijestila je dubrovačka policija.

Uhapšen u Neumu

U suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave Čapljina i Policijske postaje Čapljina 41-godišnjak je sinoć lociran u objektu smještaja u Neumu gdje je uhapšen. Temeljem naloga Tužilaštva Bosne i Hercegovine pretraženo je vozilo i objekt smještaja koje je koristio osumnjičeni gdje je pronađen veći dio ukradenog novca.

Osumnjičeni se trenutno nalazi u Istražnom centru u Bosni i Hercegovini te slijedi postupak njegovog izručenja Republici Hrvatskoj gdje će biti prijavljen za „Razbojništvo“

Osuđen zbog prodaje kokaina i marihuane na četiri godine zatvora

Na Županijskom sudu Ivo Matičević u Šibeniku 2008. godine osuđen je na četiri godine zatvora. Proglašen je krivim zajedno sa S.V. iz Drniša, zbog posjedovanja i prodaje gotovo osam kilograma marihuane i 123,55 grama kokaina. I dok je S.V. dobio godinu dana zatvora, sud je Matičeviću kao otežavajuću okolnost uzeo u obzir da je već ranije osuđivan zbog posjeda opojne droge. Na sudu je dokazano da su drogu namijenili za prodaju na narko tržištu Šibensko-kninske županije, piše Index.

Što kažu na sudu?

“Ivica Matičević je presudom Županijskog suda u Šibeniku od 28. svibnja 2008. br. K-67/07, zbog kaznenog djela iz čl. 173. st. 2. KZ osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine u koju kaznu mu je uračunato vrijeme od uhićenja i boravak u pritvoru, a koja presuda je potvrđena presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 15. listopada 2008. Kako se je imenovani okrivljenik u trenutku kada je presuda postala pravomoćna nalazio u pritvoru (sada istražnom zatvoru), odmah po pravomoćnosti presude upućen je na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od četiri godine”, odgovorili su Indexu sa Županijskog suda u Šibeniku te nam potvrdili da se radi o osobi rođenoj 23. listopada 1979. u Metkoviću.

Članak 173. stavak 2 Kaznenog zakona, koji je u vrijeme donošenja presude bio na snazi, kaže: “Tko neovlašteno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju, ili radi prodaje kupuje, drži ili prenosi, ili posreduje u prodaji ili kupnji, ili na drugi način neovlašteno stavlja u promet tvari ili pripravke koji su propisom proglašeni opojnim drogama, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina, ili kaznom dugotrajnog zatvora.”

Od smrti Gabrijela Bebića neumorno je pokušavao doći u javnost kao “borac za bolesnu djecu”.

Inače, Matičević je od smrti dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića radio sve kako bi dospio u javnost i predstavljao se kao veliki borac za bolesnu djecu.

Nakon Gabrijelove smrti uključio se u Građansku inicijativu Sinovi i kćeri Neretve, nakon čega su tadašnji predstavnici napustili inicijativu, a istu je napustila i Gabrijelova majka Ivana Bebić, koja nije htjela komentarisati ništa vezano za njega.

Matičević je potom postao predstavnik ove građanske inicijative te je organizirao protest podrške pedijatrici Kseniji Kaleb, a organizirao je još nekoliko protesta pod parolom borbe za bolju zdravstvenu njegu u dolini Neretve.

Priveden u policiju radi prijetnji

Tako je u junu prošle godine protestvovao prelaženjem pješačkog prijelaza na Jadranskoj magistrali u Podgradini, da bi ga potom privela policija zbog prijave o prijetnji jednom članu građanske inicijative.