Bolnice odbile da skladište Fikretove respiratore iz malinjaka

0

Mustafa Kadribegović, v. d. direktor Federalne uprave Civilne zaštite, potvrdio je da postoji problem privremenog smještaja respiratora. On je potvrdio da su bolnice i klinički centri odbili skladištenje Firetovih respiratora iz malinjaka. Evo pta je izjavio za Oslobodjenje:

“Na osnovu farmaceutsko-inspekcijskog nadzora Inspektorata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Federalnoj upravi Civilne zaštite je naređeno hitno i adekvatno skladištenje 80 respiratora ACM812A, koji se nalaze u skladištu FUCZ-a. Ovo naređenje podrazumijeva da se respiratori moraju skladištiti u skladištima koja su odobrena za te namjene od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U tom smislu FUCZ je već sutradan nakon provedenog farmaceutsko-inspekcijskog nadzora uputio poziv za dostavljanje ponuda na četiri adrese ovlaštenih veletrgovaca medicinskim sredstvima u Kantonu Sarajevo.

Novčana sredstva su skromnija, ali iz zdravstvenog sektora u posljednje vrijeme nisu iskazali potrebu za nabavkom medicinskih sredstava

U ponedjeljak, 1. juna 2020. godine, pristigla je jedna ponuda, ali je 3. juna ponuđač obavijestio FUCZ da ne može preuzeti rizik skladištenja zbog problema s osiguranjem robe, koja je predmet skladištenja od strane osiguravajućih kuća. Nakon toga, FUCZ je uputio zahtjeve za privremeno skladištenje respiratora ACM812A na adrese UKC-a Tuzla, SKB-a Mostar, Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru i KCUS-a. Sve navedene zdravstvene ustanove su nas obavijestile da ne mogu udovoljiti našem zahtjevu” rekao je Kadribegović.