I to je jedina ovogodišnja direktna veza Milana Radoičića sa BiH.

Prema naredbi o sprovođenju istrage u Srbiji, on se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, a da su mu isporučivani na teritoriji Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin.

Prema informacijama portala Istraga.ba, nijedna policijska ni sigurnosna agencija nema informaciju da je Milan Radoičić ili bilo ko iz njegove grupe nabavljao oružje u Bosni i Hercegovini koje je, potom korišteno u terorističkom napadu na kosovsku policiju.

Kosovska policija je, nakon obračuna sa Radoičićevom grupom zaplijenila veće količine oružja u blizini manastira Banjska na sjeveru Kosova. Kosovski premijer Albin Kurti je odmah nakon napada kazao da je oružje koje je koristila Radoičićeva grupa proizvedeno u Srbiji.

Skoro identičnu tvrdnju je iznio i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, no i za to je pronašao opravdanje ustvrdivši da je srpsko oružje koristila i kosovska policija.

– Pripadnici kosovske policije tokom sukoba u Banjskoj koristili su srpske puške Zastava M70, proizvedene u Kragujevcu. M70, to su sve naše puške, proizvedene su u Kragujevcu. Jesmo li mi njima to službeno prodali? Ne, nismo, ali niko ne pita odakle njima 20 puta više pušaka nego što su tamo pronašli, puške proizvedene u Srbiji – rekao je Vučić u intervjuu za Happy TV.

Dakle, srbijanski predsjednik je priznao da je oružje koje je koristila Radoičićeva grupa proizvedeno u Srbiji. Nakon hapšenja, Radoičić je “priznao” da je oružje proizvedeno u Srbiji kupio u Tuzli.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla kazao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) osvrnuvši se na zaplijenjeno naoružanje u Banjskoj, da je to oružje stoglo direktno iz srpskih magacina.

– Tu je vojno naoružanje, ima oružja proizvodnje 2021, 2022. – što pokazuje da to nisu ostaci rata 1998/99, pa ni ranije na Balkanu, već je to oružje koje je stiglo direktno iz srpskih magacina. Od armije. To smo dokazali predstavljanjem dokumenata koje smo zaplijenili, gde se vrši prijem-primopredaja ovog naoružanja – kazao je Svecla.