Ko i zašto hotele u Tuzli pretvara u karantine?

0

Najveći karantinski smještaj u Tuzlanskom kantonu, prema odluci vlasti, formiran je u hotelu Tuzla, odnosno u A-hotelima, čiji je suvlasnik osoba koja je optužena za organizovani kriminal. Dok se u Kantonu Sarajevo naši građani koji su se vratili iz inozemstva smještaju u studentske centre u karantin, u Tuzlanskom kantonu je praksa drugačija.

Šezdeset i tri studenta koji su se vratili iz Njemačke prvi su smješteni u karantin u hotelu Tuzla, odnosno A-hotelima, koji su zakupili te smještajne kapacitete. Ukupno je smješteno 116 osoba. Odluka o izboru A-hotela je donesena bez tendera ili bilo kakvog javnog poziva. Ugovor još nije potpisan. Troškovi smještaja se plaćaju iz budžeta FBiH.

“Kantonalni štab CZ odnosno Kantonalna uprava će Vladi proslijediti prijedlog ugovora koji će Vlada prihvatiti ili ne prihvatiti”, kazala je ministrica zdravstva Dajana Čolić (DF).

Komandant Štaba civilne zaštite TK Mustafa Šakić  (SDBiH) kazao je kako su predložili Vladi TK-a, kada su u pitanju A-hoteli, da je cijena smještaja 35 maraka po osobi po danu, plus 15 maraka za tri obroka dnevno.

Zbog netransparentnosti takvu odluku na Vladi nije podržao ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković (SBB): “Način na koji smo dobili taj prijedlog nije bio transparetan, s obzirom na to da nije bilo čak ni obrazloženja u samom tekstu tog prijedloga”.

Za razliku od Kantona Sarajevo, gdje su studentski centri izabrani za karantinski smještaj, u Tuzlanskom kantonu je praksa drugačija. U kantonalnom Kriznom štabu tvrde da je Studentski dom 1 rezervisan samo za građane koji su pozitivni na koronavirus, sa blagim ili bez simptoma.

Šakić ističe da su i druge objekte spremali za nepoznat broj oboljelih: “Eto šta nam je intencija bila”.

Problem je u intenciji izbor privatnih hotela, a ne državnih ustanova, kažu pojedini skupštinski zastupnici koji smatraju da, kada šatori na granici mogu zadovoljiti uslove karantina, zašto to ne bi mogli studentski domovi.

“Da smo tih 100 hiljada maraka usmjerili po završetku ovog proces u adaptaciju studentskog centra, odnosno samih tih soba gdje bi boravili naši građani – bilo bi puno korisnije i za zajednicu i za državu”, smatra zastupnik SDA u Skupštini TK-a Midhat Čaušević.

Predsjednik Kluba SDP-a Dževad Hadžić upozorava: “To je poruka svima nama građanima TK-a, svima nama zastupnicima – ostavlja prostor sumnje da je to neko uradio iz nekakvih razloga koji nisu časni i pošteni u ovom vremenu”.

Suvlasnik A-hotela je Nedim Hadžigrahić koji je optužen za organizovani kriminal u Hotelu Tuzla. Ponudu za karantinski smještaj je poslala Amalija Simić, kažu u Kantonalnoj upravi Civilne zaštite. Simić je također optužena za organizovani kriminal.

“Ljudi su nam dostavili dopis jedan pismeno, da se stavljaju na uslugu. Ja mislim da je direktorica Amalija – A-hoteli, po onom dopisu što sam ja vidio dolje na kraju. Ako je neko optužen, nije kriv dok se ne dokaže da je kriv”, navodi Zoran Jovanović, v.d. direktora Kantonalne uprave CZ Tuzla.

Drugi karantin je formiran u hotelu Tehnograd, gdje su smještena 34 građana ovog kantona koji su se vratili iz inozemstva.

Piše: Omer Hasanović, FTV