24.05.2024.
HomeNovostiKo će skinuti zločince i njihove jatake sa srpskih ekrana: Da li...

Ko će skinuti zločince i njihove jatake sa srpskih ekrana: Da li će iz ponude kablovskih operatera biti uklonjeni programi koji negiraju genocid?

„Korona je opasnija od srpskog genocida“, ispisat će se u prošlosedmičnoj emisiji „Ćirilica“ ispod imena Milomira Marića, novinara iz Srbije koji vodi ovu emisiju na „Happy“ televiziji.

Naravno, to nije sve, jer se i u ovoj emisiji, kao i u velikom broju prethodnih, relativizirao i negirao genocid u Srebrenici i drugi ratni zločini, veličali su se ratni zločinci, a čak je i presuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin bio gost emisije.

Sve ovo dešava se nakon što je na snagu stupio Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, a kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i njihovih zlodjela. Tačnije, to nikada nije ni prestalo, jer već godinama unazad slične poruke slušamo u emisijama koje se emitiraju na određenim televizijskim stanicama sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji. Zanimljivo, neke od njih (npr. televizije „Happy“ i „Pink“) je društvena mreža „Twitter“ nedavno etiketirala kao „medije koji sarađuju s Vladom Srbije“.

Jasno, zakon koji je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko isključivo se primjenjuje na teritoriji Bosne i Hercegovine. No, problem nastaje kada na teritoriji naše države, bez ikakvih ograničenja, gledatelji imaju pristup tim televizijskim kanalima na kojima se emitiraju sporni sadržaji.

Na pitanje da li se i kako može spriječiti ili zabraniti emitiranje ovakvih televizijskih sadržaja na teritoriji BiH, bivši ombudsman za medije Federacije BiH Mehmed Halilović odgovara:

„Mislim da može i da to treba da učini Regulatorna agencija za komunikacije BiH. Ne znam kakve su njihove tehničke mogućnosti, ali mislim da je to njihova zakonska obaveza.“

Novinari Žurnala kontaktirali su i RAK BiH. Oni su podsjetili da nisu nadležni za regulaciju programskih sadržaja pružalaca audiovizuelnih medijskih usluga koji su licencirani u nekoj drugoj zemlji, te su istakli da međunarodni instrumenti garantuju pravo prenosa i retransmisije programskih audiovizuelnih usluga, kao i simultanu i neizmijenjenu retransmisiju izvornog programa.

„Samo u slučaju ozbiljnih, teških i ponovljenih kršenja odredbi vezano za govor mržnje i zaštitu maloljetnika postoji mehanizam ograničenja prenosa takvih sadržaja, koji se dosada nije desio u praksi Agencije“, stoji u odgovoru Žurnalu.

Naravno, interesiralo nas je šta konkretno taj mehanizam podrazumijeva, te da li su negiranje i relativiziranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i govor mržnje dovoljan razlog da se pokrene taj mehanizam i ograniči prenos takvih sadržaja. Ipak, na konkretno pitanje nismo dobili konkretan odgovor:

„Prema Direktivi EU o audiovizuelnim medijskim uslugama koja garantuje pravo prenosa programskih audiovizuelnih usluga u neizmijenjenom obliku, te koja samo u određenim (težim) slučajevima kršenja koji se odnose na govor mržnje i sadržaje koji mogu ozbiljno ugroziti dobrobit maloljetnika, predviđa mehanizam koji podrazumijeva reakciju regulatora države u kojoj se strani program može pratiti prema nadležnom regulatoru države porijekla. Agencija ne može prejudicirati situacije koje bi eventualno zahtijevale upotrebu ovog mehanizma.“

Dakle, višegodišnje negiranje i relativiziranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i njihovih zlodjela, ponekad i otvoreni govor mržnje (iako je, prema mnogima, i samo negiranje genocida govor mržnje), za RAK BiH nije (dovoljno) težak slučaj. Čak iako takvi govori na teritoriji BiH sada predstavljaju krivično djelo.

„Ja ne znam koji je to mehanizam, oni to naravno znaju i treba da znaju. Vjerovatno u RAK-u, kao i u drugim državnim tijelima, postoji taj oportunizam odnosno podijeljenost, vjerovatno postoje ljudi koji to ne podržavaju i na ovaj način se izvlače od vlastite odgovornosti“, objašnjava Mehmed Halilović.

Televizijske kanale na kojima se emitiraju ovakvi sadržaji gledatelji u BiH mogu gledati samo putem kablovskih operatera. Ni kablovski operateri, koji imaju ove kanale u svojoj ponudi, do sada nisu reagirali, te su uprkos svemu ovi kanali i dalje sastavni dio njihovih ponuda. Očito ni za njih nisu sporna negiranja i veličanja genocida, ratnih zločina i zločinaca, kao i govor mržnje.

DRUŠTVENE MREŽE UKLANJAT ĆE SPORNE SADRŽAJE

Dok bez ikakvih ograničenja operateri u BiH prenose sporne sadržaje, nedavno je objavljena vijest kako će društvene mreže uklanjati sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici.

„Imamo jasnu i uspostavljenu politiku u vezi s govorom mržnje, a koja zabranjuje sadržaje koji minimiziraju ili negiraju dobro dokumentovane, nasilne događaje, uključujući i genocid u Srebrenici. Ako se utvrdi da sadržaj krši ove smjernice, mi ćemo ga ukloniti“, naveli su iz „Youtubea“ nedavno za Radio Slobodna Evropa, a slično su poručili i iz „Twittera“. Prema dostupnim informacijama, sporni sadržaji uklanjat će se i s društvene mreže „Facebook“.

Dakle, iako je sadržaje koji se objavljuju na društvenim mrežama nemjerljivo teže kontrolisati, kompanije su se ipak odlučile uklanjati sadržaje. S druge strane, iako je u BiH nedavno donesen zakon, RAK BiH izgleda ne želi ni pokušati barem ograničiti emitiranje spornih sadržaja.

Poslali smo upit i Tužilaštvu BiH s pitanjem da li i šta mogu u ovom slučaju uraditi, da li je išta urađeno, te da li postoji saradnja s RAK-om BiH, no odgovor do zaključenja teksta nismo dobili.

D. Cviko/Zurnal.info

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti