14.07.2024.
HomeNovostiKo će biti stvarni pobjednik izbora u Crnoj Gori: Đukanović se ne...

Ko će biti stvarni pobjednik izbora u Crnoj Gori: Đukanović se ne predaje, kreće u borbu za nedostajući mandat!

Demokratska partija socijalista (DPS) spremna je za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima, prije svega, sa partijama sa kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu, zaključeno je na sjednici Predsjedništva stranke.

U saopštenju se navodi da nema razgovora sa onima koji su na izborima, kako kažu, pomiješali vjeru i politiku, koji državu vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom, u kome nema mjesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime.

Predsjedništvo DPS-a je ocijenilo da je rezultat koji je ova stranka ostvarila na izborima ispod očekivanja, te da će se u narednom periodu partijski organi time detaljnije baviti.

“Ipak, DPS je pojedinačni pobjednik nedjeljnih izbora sa više od 143.000 glasova, što je deset hiljada glasova više od drugoplasiranog, sa podrškom iznad 35 odsto i najviše osvojenih mandata”, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da izborni rezultat nije pokolebao DPS u odlučnosti da se na političkom terenu i političkim sredstvima bori za odbranu svojih strateških ciljeva.

Činjenica da je DPS prvoplasirana na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori dovodi Đukanovića u ozbiljnu prednost jer će upravo njoj predsjednik Crne Gore (Milo Đukanović) povjeriti mandat da pokuša sastaviti novu vladu. Nosilac liste DPS-a bio je aktuelni premijer Duško Marković i upravo će njemu Đukanović povjeriti mandat, na šta ga obavezuje i Ustav Crne Gore.

Zajedno sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima, DPS može okupiti 40 zastupnika, a za natpolovičnu većinu DPS-u je potreban još samo jedan zastupnik.

U DPS-u vjeruju da bi jednog nedostajućeg zastupnika mogli dobiti u izborima koji će se ponoviti na nekoliko izbornih mjesta gdje su uočeni neki nedostaci. Najveće šanse za preokret nalaze se u Kotoru gdje stranci sa hrvatskim predznakom nedostaje nepunih 500 glasova da pređe izborni prag i osvoji jedan mandat.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti