20.05.2024.
HomeNovostiKlan Dodik traži izlaz: Može li ih zaustaviti Centralna banka BiH

Klan Dodik traži izlaz: Može li ih zaustaviti Centralna banka BiH

Iako su svi računi preduzeća u vlasništvu Gorice i Igora Dodika, djece predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ugašeni, njihove firme će nastaviti da posluju. Najbolji primjer za to je restoran Agape koji je preimenovan u Agape Best i na čijem čelu više nije Gorica Dodik, nego Aleksandar Dobrić.

REGISTRACIJA NA KIPRU

Agape Best osnovan je 17. novembra 2023. pod istim motom kao i sankcionisani Agape u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, supruge Igora Dodika – “Najbolji obrok ljubavi”. Četiri računa aktivna su u Novoj banci i Atos banci. Adresa Agape Besta je takođe identična onoj na kojoj se nalazi Agape. Vlasnik Aleksandar je rođak porodice Dodik, a njegov otac Mirko Dobrić sa Igorom Dodikom dijeli vlasništvo u kompaniji Fruit Eco.

Nebojša Vukanović objavio je da je i Igor Dodik krenuo novim putem, pa je tako osnovao kompaniju SEE MEDIA RESEARCH

Podsjećamo, banke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH počele su krajem marta da gase račune firmama i osobama sa crne liste SAD-a. Prva sa ugašenim računima bila je humanitarna organizacija Gorice Dodik Srpska kuća, a potom i kompanije Agro voće i Global liberty. Vlasnici ovih firmi su Gorica i Igor Dodik.

Predsjednik Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović objavio je da je i Igor Dodik krenuo novim putem, pa je tako osnovao kompaniju SEE MEDIA RESEARCH, koja je kćerka firma offshore kompanije na Kipru registrovane u gradu Larnaki. Firma je, tvrdi Vukanović, osnovana nekoliko dana nakon objavljivanja informacije da je Igor Dodik pod sankcijama.

Primarna djelatnost firme je ispitivanje tržišta, ali Vukanović smatra da će se preko ove kompanije izvlačiti velike sume novca za vrijeme predstojećih lokalnih izbora.

– Ova firma će uzimati milione maraka od privatnika i poreskih obveznika, praviti kampanje i ispitivati tržište, dostavljati fiktivne i fingirane podatke i tako pribavljati milionsku korist u džepove porodice Dodik. Da prikrije bilo kakvu povezanost sa pomenutom firmom, Igor Dodik je za vlasnika i direktora firme postavio Marka Gujaničića, državljanina Republike Srbije, kazao je Vukanović.

Podsjećamo, do gašenja računa pravnih i fizičkih lica koja se nalaze na američkoj crnoj listi došlo je nakon najave predstavnika te zemlje da bi se i banke mogle naći pod sankcijama ako i dalje budu sarađivale sa sankcionisanim licima. Stručnjaci u bankarskim krugovima jedino moguće rješenje za sankcionisane firme vide u promjeni vlasnika firme, preregistraciji ili osnivanju nove firme. S druge strane, Milorad Dodik je najavio osnivanje banke za unutrašnji platni promet za sankcionisana lica.

SKUP PODUHVAT

Dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo kaže da je teoretski i praktično moguće tu ideju realizovati, samo je potrebno 15 miliona KM. Na pitanje da li bi Centralna banka BiH preko koje idu sve transakcije mogla da predstavlja problem i s obzirom na to da ona odobrava banci račun za poslovanje, Đogo odgovara kako ne vidi šta bi bio osnov da Centralna banka tu novu banku ne uključi u unutrašnji platni promet.

GORAN DAKIĆ / Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti