23.06.2024.
HomeNovostiSkupština TK jednoglasno usvojila Deklaraciju o osudi negiranja genocida u Srebrenici od...

Skupština TK jednoglasno usvojila Deklaraciju o osudi negiranja genocida u Srebrenici od strane NSRS

Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila Deklaraciju o osudi negiranja genocida u Srebrenici od strane Narodne skupštine Republike Srpske.

“Pozivajući se na Konvenciju o zabrani i sprečavanju zločina genocida, koju je Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila 9. decembra 1948. godine, Ustav Bosne i Hercegovine i brojne presude o počinjenom genocidu, kojima je presudeno više od 700 godina zatvora za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici, Skupština Tuzlanskog kantona najoštrije osuđuje protuustavno djelovanje Narodne skupštine Republike Srpske koja je, na sjednici održanoj 18. aprila 2024. godine, usvojila zaključke o prihvatanju Izvještaja takozvane Međunarodne radne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u period od 1992. do 1995. godine i time sramno i nedvojbeno negirala genocid počinjen u Srebrenici te traži poništenje svih zaključaka donesenih na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske”, navedeno je u Deklaraciji.

Skupština Tuzlanskog kantona pozvala je predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a prije svega OHR i visokog predstavnika Kristijana Šmita da, kako su naveli, spriječe antidejtonsko i antiustavno djelovanje od strane predsjednika RS, a koje je posebno intenzivirano i izraženo u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Uvažavajući pravo na dostojanstvo svake žrtve genocida, kao i članova njihovih porodica, Skupština Tuzlanskog kantona poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i druge nadležne institucije da, u skladu sa Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, hitno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi se procesuirali i sankcionisali svi pojedinci koji su učestvovali u pripremi, kreiranju i poticanju usvajanja zaključaka kojim se negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, uključujući i predsjednika Republike Srpske i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske”, navedeno je u Deklaraciji.

Skupština Tuzlanskog kantona poziva nadležne organe vlasti u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini da preduzmu sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti, u skladu sa ustavom i zakonom, kako bi se osigurali ustavni poredak, suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine.

Ova deklaracija će biti objavljena u “Službenim novinama Tuzlanskog kantona”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti