05.03.2024.
HomeNovostiKinezi više neće jesti jednu vrstu pacova koji mogu narasti i do...

Kinezi više neće jesti jednu vrstu pacova koji mogu narasti i do 5 kg

Kineske vlasti zabranile su uzgoj i konzumaciju popularne vrste pacova, koja je u ovoj državi dugo smatrana delicijom .

Za mnoge ljude pacovi predstavljaju neželjene uljeze u kući, ali u Kini su dugo vremena smatrani delicijom punom nutrijenata, a pripremali su se na razne načine i uzgajali širom zemlje. Međutim, nakon izbijanja pandemije koronavirusa koji je potekao iz kineskog grada Vuhana, konzumacija pacova napokon je zabranjena. Konkretno, radi se o “bambus” pacovima, velikoj vrsti čija jedinka može biti teška i do 5 kilograma.

Ova vrsta pacova izdvojena je kao potencijalni prenosnik korone, zbog čega su uzgoj i konzumacija ove životinje zabranjeni.

Ova zabrana samo je jedna u nizu sličnih otkada je izbila pandemija. Kina je ranije ove godine naložila strogu zabranu konzumacije i uzgoja divljih životinja kako bi obuzdala širenje zaraze. Zabrana uključuje i prodaju divljih životinja, što se odnosi i na “mokre tržnice”, gdje se pretpostavlja da je virus prvi put prešao sa životinje na čovjeka.

Na takvim tržnicama na nenatkrivenim štandovima, usko stisnutim jedan do drugog, mještani i posjetitelji kupuju svježe meso, ribu te žive, domaće i divlje, životinje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti