24.05.2024.
HomeNovostiKineski respiratori opasni po život za Britance, a jesu li i za...

Kineski respiratori opasni po život za Britance, a jesu li i za Bosance?

Kineski respiratori, koje su britanski ministri nazivali vitalnima za državni zdravstveni sistem u borbi protiv korona virusa, bili su loše napravljeni, nepodesni za korištenje u bolnicama i potencijalno opasni za pacijente, objavio je Guardian.

Svih 250 uređaja u kontigentu koji je stigao iz Kine 4. aprila imalo je takve ozbiljne probleme da se nisu mogli koristiti i odbačeni su, nastavlja britanski list.

Ljekari u bolnicama u West Midlandsu, koji su se susreli sa navedenim respiratorima, bili su toliko zabrinuti da su pisali ministru zdravstva Mattu Hancocku i upozorili ga da bi ovi aparati mogli biti smrtonosni za pacijente.

„Vjerujemo kako bi oni, ako bi bili korišteni, mogli naštetiti pacijentu, čak i ubiti ga. Nadamo se da će ti respiratori biti povučeni i zamijenjeni boljima kako bi se pružila bolja intenzivna njega pacijentima“, napisali su.

Brojne poteškoće

Ljekari su upozorili Ministarstvo zdravstva i socijalne njege da je količina kisika u uređajima bila „promjenjiva i nepouzdana“, kako je njihova kvaliteta bila „osnovna“, kako je veza sa bazom kisika imala oznaku „nepodesno za EU“, te kako je bilo jako puno problema sa čišćenjem zbog korištenih materijala.

Riječ je o respiratorima Shangrila 510 kineske kompanije Beijing Aeonmed, većeg proizvođača respiratora u Kini, navodi Guardian, te dodaje kako su ljekari naveli da su oni napravljeni za korištenje u ambulantama, a ne u bolnicama.

Na dan kad su došli, iz Vlade su zahvalili Kini za slanje uređaja, da bi kasnije bolnice, kada su dobile respiratore, prijavile da neke od njih nisu uspjele pokrenuti iako su danima radili na njima.

„Svi respiratori ne rade, nijedan. Nisu imali prave centre za kisik i cijevi nisu odgovarale. Sve bolnice su pokušale ih koristiti, ali nisu uspjele. Tada smo bili jako zabrinuti jer smo mislili da će bolnice biti prepune pacijenata kojima trebaju respiratori, Srećom, ispostavilo se da nije tako“, naveo je jedan od visokopozicioniranih zvaničnika bolnica.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti