24.05.2024.
HomeLifestyleČaj od gaveza liječi čir na želucu

Čaj od gaveza liječi čir na želucu

Gavez je biljka koja od davina štiti od raznih zdravstvenih problema, a ujedno je i jedini prirodni lijek koji djeluje kod čukljeva i deformacije palca.

Raste uz potoke na vlažnom tlu te na vlažnim livadama nizinskog šumskog područja. Ovo su neke od zdravstvenih prednosti gaveza i recepati za pripremu čaja kod određenih tegoba:

Protiv bronhijalne astme

Pet grama korena gaveza kuhajte pola sata u pola litra vode, zatim ostavite da odstoji dvadeset minuta i procijedite. Ujutru na prazan stomak popiti jednu šoljicu, a zatim svakih pola sata dvije supene kašike spremljenog čaja. Pred spavanje opet popiti jednu šoljicu.

Protiv čira na želucu

Mješavina od po sto grama gaveza i nevena, kao i 50 grama troskavice (Polygonum aviculare) staviti u 250 mililitara vrele vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji tri minuta, a zatim procijediti. Tokom dana piju se dvije-tri šolje u manjim gutljajima.

Za pospješivanje mokrenja i ublažavanje grčeva u stomaku

Jednu veliku kašiku lišća i cvijeta gaveza prelijte sa pola litra ključale vode, poklopite, ostavite da odstoji petnaest minuta, a zatim procedite. Pije se dva puta dnevno, ujutru na prazan stomak i uveče prije spavanja po jedna čašica.

Napomena: Nemojte da pripremate i čuvate čaj u metalnom posuđu. Prilikom sušenja korijena treba voditi računa da se ne ubuđa, jer tada postaje toksičan.

 

 

still.magazin

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti