Kineska vakcina najsporija, Pfizer-ova najbrža u borbi protiv korone

0

Na reprezentativnom istraživanju na bazi uzoraka ljekara koji su primili vakcine protiv korona virusa, pokazalo se da sve tri vakcine koje su u upotrebi u Srbiji imaju jako dobar odgovor u vidu stvaranja antitijela, izjavila je predstavnica Instituta za primjenu nuklearne energije Marija Gnjatović.

Gnjatović je za RTS rekla da je preporuka da građani koji žele da provjere formiranje antitijela to čine najranije dvije sedmice nakon primanja druge doze vakcine, i dodala da se brzina formiranja antitijela razlikuje u zavisnosti od vakcine, prenosi agencija Beta.

Prema njenim riječima najsporije se formiraju antitijela nakon primanja kineske vakcine Sinofarm, ali se očekuje i da taj odgovor traje duže, odnosno da antitijela duže ostaju u organizmu.

Moguće infekcije između prve i druge doze

Gnjatović je navela da Pfizerova vakcina već nakon prve doze pokazuje rezultate u stvaranju antitijela “na nivou neke teže kliničke slike u prirodnoj infekciji”.

Ona je podsjetila da je “između prve i druge doze moguće da se ljudi inficiraju” i pozvala da se poštuju epidemiološke mjere “dok se ne dokaže da vakcinisane osobe ne mogu biti prenosioci virusa”.

Gnjatović je rekla da će danas ili sutra početi vakcinisanje AstraZeneca vakcinom protiv korona virusa, čije su prve količine stigle u Srbiju, jer je ta vakcina odobrena u Evropskoj uniji pa je i procedura za njeno stavljanje u upotrebu u Srbiji brža.