Četnička trojka pred Sudom BiH:

0

Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić, koje Tužilaštvo BiH tereti za izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, danas bi se trebali izjasniti o krivici.

Trojica pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta, optužena za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, danas bi se pred Sudom BiH trebali izjasniti o krivici.

Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića Tužilaštvo BiH je optužilo da su 10. marta 2019., učestvujući na okupljanju “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, veličali pokret i izazvali uznemirenost i strah stanovništva, naročito povratnika, puštanjem i pjevanjem pjesme koja izražava prijetnju ili nasilje.

– Optuženi su da su sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina” – saopćeno je svojevremeno iz Tužilaštva BiH.

Terete se da su prilikom postrojavanja pripadnika “Ravnogorskog pokreta”, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Lečić je optužen da je prilikom okupljanja na trgu započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.