18.05.2024.
HomeNovostiKataklizmičke slike: Požar u Osijeku vidljiv iz svemira, dim prešao i u...

Kataklizmičke slike: Požar u Osijeku vidljiv iz svemira, dim prešao i u BiH (FOTO, VIDEO)

Požar koji je noćas nešto prije jedan sat nakon ponoći buknuo u krugu dvorišta osječke firme “Drava International” u naselju Brijest, još uvijek nije saniran i tolikog je intenziteta da se vidi i iz svemira, a dim je prešao u BiH.

Gotovo svi hrvatski mediji objavili su fotografije iz vazduha sa mjesta požara na kojima se vide dramatične razmjere katastrofe u kojoj nema stradalih. 

Na terenu su sve raspoložive vatrogasne snage, kao i bageri gradskih firmi, koji prave koridor i pokušavaju da spriječe širenje vatre. 

Konkretnije, na terenu je oko stotinu vatrogasaca sa 50 vozila, prenijela je zagrebačka N1 televizija. 

Građani Osijeka i okoline su zamoljeni da bez prijeke potrebe ne izlaze iz svojih domova kako bi se zaštitili od eventualnih posljedica zagađenog vazduha. 

Ivan Baboselac iz DHMZ-a objavio je da se dim požara vidi sa satelita i da je dim prešao i u BiH.

“MOGUĆE DUGOTRAJNE POSLJEDICE”

“Izgaranje plastike uvijek je vrlo opasno jer uz trenutačno onečišćenje zraka i okoliša ima i dugotrajne posljedice zbog taloženja raznih opasnih čestica u okolišu”, upozorava toksikolog prof. dr. Franjo Plavšić na moguće probleme zbog velikog požara u Osijeku. 

Dodaje da je uvijek kad gori plastika vrlo velika opasnost i za ljude i za okoliš. 

“Osim ugljičnog monoksida i dioksida pojavljuju se i drugi plinovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin. Tijekom takvih požara nastaje puno opasnih produkata i zato je važno da ljudi slušaju uputstva nadležnih službi poglavito da ne ostaju na otvorenom”, objašnjava prof. dr. Plavšić. 

Dodaje da je važna dobra zaštita vatrogasaca koji takve požare trebaju gasiti samo punom opremom jer ne smiju udisati zrak s otvorenog već imati opremu s kisikom. Isto se odnosi i na policajce koji osiguravaju požarište. Dobar primjer je davni požar u zagrebačkoj spalionici Puto kad su policajci koji su osiguravali teren na kraju završili u bolnici na Jordanovcu, objašnjava potrebu za zaštitom prof.dr. Plavšić. 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti