20.04.2024.
HomeNovostiKako se štititi od koronavirusa?

Kako se štititi od koronavirusa?

Iako su na snazi restriktivne mjere većina građana BiH može u predviđeno vrijeme da posjeti apoteke, mjesta za naplatu komunalnih usluga i prodavnice prehrambene robe.

S obzirom na to da se pri svakom odlasku u kupovinu duže vrijeme zadržavamo u zatvorenom prostoru, pitanje je kako možemo najbolje da se zaštitimo od infekcije koronavirusom?

Naučnici su dokazali da je najlakše inficirati se novim virusom korone putem kontaminiranih površina, ali i putem respiratornih kapljica koje putuju kroz vazduh.

Kada je riječ o supermarketima, najveća šansa je da dobijete virus od drugog kupca, prenosi Fox News.

– Iako je moguće zaraziti se virusom ako dodirnete zaražene površine, većina prenosa će vjerovatno biti od respiratornih kapljica, kojima ste izloženi kada ste oko drugih ljudi, kazala je Angela Rasmussen, profesor virologije u Centru za imunologiju i infektologiju Univerziteta Kolumbija.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su se složili da je glavni način na koji se virus širi od osobe do osobe putem respiratornih kapljica u vazduhu. Dakle, korona se može prenijeti govorom, kašljanjem ili kihanjem, čak i ako ta osoba nema temperaturu ili ne pokazuje simptome.

Zbog toga je agencija preporučila da se držite na udaljenosti od dva metra od drugih ljudi.

– CDC preporučuje nošenje platnenih maski za lice na javnim mjestima, na kojim je teško održavati mjere socijalnog distanciranja (npr. prodavnice i apoteke), saopšteno je na zvaničnom sajtu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

CDC ne preporučuje nošenje respiratornih maski N95 ili hirurških maski, koje bi trebalo da budu namijenjene zdravstvenim radnicima.

Drugi stručnjaci kažu da je potrebno ograničiti posjetu prodavnica. Također, bi trebalo da imate plan obilaska radnje ili da napravite spisak prije nego što krenete u kupovinu.

– Budite što efikasniji u prodavnici. Napravite spisak potrebnih stvari. Kroz radnju se krećite brzo i efikasno. Pomverite se sa puta i poštujte druge ljude. Sve vrijeme dok ste u prodavnici održavajte socijalnu distancu, savjetuje Donald Schafner, mikrobiolog i ugledni profesor sa Univerziteta Rutgers.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti