01.03.2024.
HomeSvijetKako se korona sa skijališta proširila u 40 zemalja

Kako se korona sa skijališta proširila u 40 zemalja

Propusti, kašnjenja, zataškavanja – i niz grešaka vlasti koje sežu sve do austrijskog saveznog kancelara Sebastijana Kurca. Nezavisna komisija stručnjaka pokrajine Tirol objavila je u Insbruku rezultate svoje istrage o slučaju Išgl, piše “Deutsche Welle”.

Na 287 stranica komisija dokumentuje kako su propusti vlasti omogućili da to mjesto postane žarište širenja korona virusa. Izvještaj postavlja i pitanje ko će preuzeti političku odgovornost za to.

Dosad je tirolska vlada izazivala pažnju prije svega izbjegavanjem odgovornosti.

“Vlasti su učinile sve ispravno”, tvrdio je 16. marta 2020. na austrijskoj televiziji jedanaest puta zaredom Bernhard Tilg, tirolski pokrajinski ministar zdravstva.

Bilo je to tri dana nakon što su hiljade turista na brzinu pobjegle od karantina u Išglu. Odatle se virus proširio u 40 zemalja po svijetu. Prvi slučajevi infekcije na Islandu utvrđeni su kod turista koji su bili na skijanju, u Norveškoj su govorili o “skijaškoj epidemiji”. A i u Njemačkoj je bilo prenošenja infekcije preko skijaša iz Išgla.

Ljetos je predsjednik tirolske pokrajinske vlade Ginter Plater (ÖVP) ipak priznao greške, ali je zajamčio da su sve odluke donošene “s najvećom odgovornošću u odnosu na tadašnje spoznaje”.

Krivo saopštenje za medije

Razjašnjenje slučaja Išgl prati se na međunarodnom nivou jer ga mnogi smatraju primjerom pogrešnog postupanja u početku širenja pandemije. “New York Times” je nedavno objavio članak o Išglu i ulozi “feštanja” u širenju epidemije.

Objavljivanje rezultata istrage pratilo je 35 novinara iz Austrije i inostranstva. Predsjednik Komisije Ronald Rohrer predstavio je vremenski prikaz vijesti počevši od inficiranih turista na Islandu. Krizni menadžment je u toj fazi očigledno napravio “teške propuste”, tvrdi Rohrer i njegovih pet kolega.

Saopštenje za medije pokrajinske vlade Tirola je “krivo i zato loše”, pogrešno je bilo i ponovno dopuštanje slavlja u ugostiteljskom objektu “Kitzlochu”, a odluka da se skijaške žičare zaustave tek 13. marta došla je prekasno.

Bijeg u skijaškim čizmama

Haos koji je izbio tog petka, 13. marta, Rohrer je predstavio na temelju izvještaja jednog očevica: turisti su bacali skije ispred mjesta za iznajmljivanje, neki su u skijaškim čizmama trčali do svojih auta kako bi izbjegli karantin.

Savezni kancelar Sebastijan Kurc je karantin najavio na konferenciji za medije u 14.15, iako on nije za to mjerodavan i iako to nije bilo dogovoreno s lokalnim vlastima. To je “pravno problematično”, kaže se u izvještaju Komisije.

Kurcova najava je “spriječila smislenu epidemiološku kontrolu”.

Predsjednik pokrajinske vlade Ginter Plater odbacio je kritiku stručnjaka. Bilo je “stručnih grešaka, ali ne svjesnih grešaka”, rekao je Plater.

To je interpretacija koju Plater koristi za pogled u budućnost, a izgledi nisu dobri. Ugrožena je zimska sezona u Tirolu, Njemačka je izdala upozorenje da se tamo ne putuje, a iz ove zemlje dolazi polovina od oko šest miliona zimskih turista. Tamošnji turistički radnici su zabrinuti, a s njima i austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

“Upozorenja da se ne putuje ugrožavaju radna mjesta”, izjavio je Kurc ovih dana prilikom predstavljanja sigurnosnog koncepta za zimsku sezonu, koja bi u Išglu trebalo da počne 26. novembra, s ograničenjima: skijanje može, slavlje nakon skijanja ne može.

Osim toga, maske će biti obvezne na žičarama, a redovni testovi osoblja u skijaškim objektima trebalo bi da vrate povjerenje.

Tirolskoj opoziciji to nije dovoljno.

“Ne smijemo zaboraviti da su ljudi došli nama na odmor – a kućama su se vratili bolesni, neki su i umrli”, kaže Markus Sint iz stranke “Liste Fritz”, koja u tirolskom pokrajinskom parlamentu ima dva poslanika.

“Na tu traumu premalo mislimo”, dodao je.

Žrtve do danas čekaju na javno izvinjenje. I na ostavke koje se tiču ne samo tirolskog političara mjerodavnog za zdravstvo Bernharda Tilga. Ali svi mjerodavni su do danas na svojim funkcijama – a pogledu toga zasigurno neće ništa promijeniti ni ovaj izvještaj.

I državno tužilaštvo vodi istragu

Predsjednik tirolske vlade Plater nedavno je dospio pod dodatni pritisak: austrijski magazin “Profil” objavio je da je Plater od šefa okruga Landek zahtijevao da u saopštenjima za medije stanje prikazuje bolje, kako bi uklonio napade na Išgl.

Te osjetljive informacije je magazin očigledno dobio iz istrage koju od ljetos provodi državno tužilaštvo Insbruk u vezi sa slučajem Išgl.

Uz krivično-pravne postupke u toku su i tužbe protiv Republike Austrije za nadoknadu štete, a planirane su i grupne tužbe. Razjašnjavanje stvari oko slučaja Išgl je dakle tek počelo.

(Deutsche Welle)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti