21.06.2024.
HomeNovostiKako je Pinokio iz Čipuljića postao predsjednik Srbije: Ovo su najveće laži...

Kako je Pinokio iz Čipuljića postao predsjednik Srbije: Ovo su najveće laži Aleksandra Vučića u 2021. godini…

U nastavku su samo neke od neistina koje je predsjednik Srbije izgovorio tokom 2021. godine, a Nova.rs koristila je informacije sa portala Istinomer.

“Ne gostujem često po televizijama” – 11. januar 2021.

Upravo taj portal je za laž godine izabrao Vučićevu izjavu na TV Happy da “ne gostuje često na televizijama”.

“Ako mi dozvolite na ovakav način, pretpostavljam da je gledaocima dosadno, ali me, molim vas, pustite jer ja nemam priliku, ne gostujem često po televizijama, više odgovaram na pitanja novinara i ovakvu priliku kod vas na televiziji uvek želim da iskoristim”.

Prema podacima Istinomera, samo u toku 2020, Vučić je 37 puta bio gost televizijskih emisija. I ove godine je nesumnjivo rekorder u tom pogledu. Prema podacima Birodija, on je samo u dnevnicima televizija sa nacionalnom pokrivenošću prethodnih godinu dana “proveo” više od 100 sati.

Ubijedio Predojevića da nije bilo izbora 2020-06.04. 

Bez sumnje predsjednik Srbije je za dobar dio građana ubjedljiv govornik, čak i kad je očigledno da ne govori istinu. Tako je bilo u aprilu na TV Pink, kada je Srđana Predojevića praktično ubijedio da nije bilo izbora. Predojević je konstatovao da se u javnosti govori da čim Vučić počne da dijeli „eure i vitamine“, da to znači da će možda da raspiše neke izbore.

Voditelj TV Pink ga je upitao da li je on zaista u predizbornoj kampanji.

„Govorili su i prošle godine kada smo davali one helikopter pare od po 100 eura svakom stanovniku Srbije. Jesu li rekli – bit će izbori? Je l’ tako bilo, Srđane? Pa je l’ tako bilo?“, upitao ga je Vučić, na šta je Predojević zbunjeno odgovorio „Pa jeste tako bilo“.

“Kada sam tužio političare?” – 28.11.

Vučić je u jednoj emisiji na TV Pink govorio o političkim protivnicima i novinarima, navodeći da nikad nije tužio nikog od njih.

“I još nešto o brizi o političkim protivnicima. Kad im je neko zabranio da bilo šta kažu? Kada sam bilo koga od njih tužio? Kada sam bilo koga od novinara tužio za bezbrojne laži koje su izgovorili? Nikada. Zato što poštujem slobodu govora i zato što se trudim da se poštuje pravilo audiatur et altera pars, da se čuju svi drugi“, rekao je on.

Početkom novembra objavljena je vijest o tužbama koje je Vučić podnio protiv Boška Obradovića i Dragana Đilasa, zbog “narušavanja ugleda” i komentara u medijima.

“Zamislite da je neko od nas rekao da treba da se ujedine Srbija i RS” – 28.11.

On je u istoj emisiji govorio o izjavi Albina Kurtija da bi na referendumu glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije.

“(…) zamislite da je neko od nas rekao da treba da se ujedine, a nije, niti će Republika Srpska i Srbija. Moje pitanje je, znate za koliko bi (EU) reagovali? Reagovali bi u roku od, kako to klinci u Beogradu kažu, u roku od odmah“, rekao je Vučić.

Vučić je zanemario očito izjave Aleksandra Vulina koji je, primjera radi, u aprilu na TV Pink govorio o ujedinjenju svih Srba u jednu državu. On je rekao da je njegovo mišljenje da „Srbi treba da imaju jedinstvenu državu”.

O Koluviji i legalizaciji marihuane – 12.10.2021.

Vučić je pokušao i da relativizuje optužbe protiv Predraga Koluvije, kome se stavlja na teret proizvodnja 1,6 tona marihuane. Stajući u njegovu odbranu, on je rekao da je Koluvija bio predugo u pritvoru, te da su marihuanu pola okruženja, Nijemci i ostali legalizovali.

“Nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično već, koliko sam razumeo, tonu marihuane, koju pola okruženja – Nemci i ostali su legalizovali, što on takođe negira da je imao uopšte, ali nije ni važno čak i da je imao”, branio je Vučić Koluviju.

Istinomer navodi da za sada ne postoji država u Evropskoj uniji ili u neposrednom okruženju u kojoj je potpuno legalna proizvodnja, prodaja i konzumacija kanabisa. To važi i za Njemačku, koja je legalizovala samo medicinsku marihuanu.

O “historijskom” susretu sa Ramom – 16.09. 

Vučić je rekao i da je njegov susret sa Edijom Ramom bio prvi susret predstavnika Albanija i Srbije još od 1947. godine.

„Pre nego što smo se sastali kod Angele Merkel Edi Rama i ja, kao predsednici Vlada dveju zemalja – Albanije i Srbije, poslednji susret predstavnika Albanije i Srbije je bio 1947. godine”, rekao je Vučić.

Kako je Istinomer prenio, dogodilo se više sastanaka između predstavnika Srbije (Jugoslavije) i Albanije i prije Vučićevog sastanka sa Ramom. Na primjer, premijer Zoran Đinđić imao je sastanak sa albanskim kolegom Ilirom Metom u aprilu 2001, a ubrzo je uslijedila i nezvanična posjeta ministra Gorana Svilanovića Albaniji. I Vuk Drašković je kao ministar vanjskih poslova bio u zvaničnoj posjeti Albaniji, a u maju naredne godine Kastriot Islami, ministar vanjskih poslova Albanije, došao je u Beograd.

“Struja u Srbiji najjeftinija” – 09.07.

Početkom godine poskupjela je struja i to za 3,4 posto, a predsjednik Srbije je na TV Happy rekao da “imaju najjeftiniju struju u Evropi”, što je još u nekoliko navrata ponovio:

“A što ja da učestvujem u tome da uništavam Srbiju i da za 7,8 godina mi moramo da plaćamo milijardu evra na godišnjem nivou da bismo imali struju? Taj problem je imala sad čak velika Kina, jer su rekli, oni rekli bit ćemo kargo neutralni do 2060. Nema struje u mnogo mesta…”.

Milomir Marić: “…njima smeta što je jeftina struja u Srbiji”.

Vučić: “Najjeftinija struja u Evropi”.

Kako je objavio Istinomer, i tada kao i sada (u julu) prema podacima sa Eurostata, jasno se vidjelo da Srbija u poređenju sa drugim državama Evrope nema najjefiniju struju za domaćinstva. Struja (po kilovat času) najjeftinija je u Ukrajini.

“Testiramo više od 80 odsto zemalja EU” – 29.03.

Nakon još jednog kritičkog izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, Vučić je izjavio da Srbija testira više od 80 posto zemalja EU.

“Izveštaj EP sve govori. Oni su tu sve sami rekli o sebi. Primećuje se da zdravstveni sistem Srbije pati od nedostatka resursa. Jesu oni to gledali u svoje dvorište? I kaže da nam sistem pati od nedostatka radne snage. Ljudi, mi testiramo više od 80 odsto zemalja EU i oni nas osuđuju”, naveo je predsjednik Srbije.

Po podacima sa worldometers.info, gledajući ukupan broj testiranih, Srbija nije ni u prvih 10 zemalja, kao ni po broju testiranih na milion stanovnika. Ni statistika Univerziteta Johns Hopkins ne svrstava Srbiju u vrh po stopi testiranja, prenio je Istinomer. U prosjeku za sedam dana, a po broju testiranih na 100.000 ljudi, vode Slovačka, Austrija, Njemačka, Luksembrug, Slovenija, Danska, Francuska, Holandija, Mađarska…

“Vakcinisaću se za vikend, još razmišljam…” – januar 2021.

Još krajem augusta prošle godine Aleksandar Vučić je rekao da će se prvi vakcinisati protiv korone. Ne samo što se to tada nije dogodilo, nego je nova obećanja davao i tokom 2021, i u nekoliko navrata prolongirao primanje vakcine.

Tako je u januaru rekao da još uvijek razmišlja o tome i da želi da dijeli sudbinu naroda. Poslije samo dva dana izjavio je da će se vakcinisati za sedmicu dana, te da mu je važno da ne bude među prvima.

Isto je najavljivao i tri dana kasnije. On je 19. januara, nakon zajedničke sjednice državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, izjavio da će se najvjerovatnije vakcinisati za vikend.

„Ja sam nešto bio bolešljiv, pa mi je Zlatibor (Lončar) zabranio do vikenda”, rekao je Vučić.

Vakcinu je primio 6. aprila.

“Ustav ne dozvoljava obaveznu vakcinaciju” – 14.07.

Predsjednik Srbije je u julu rekao da je pobornik obavezne vakcinacije za pojedine kategorije stanovništva, ali da u Srbiji tako nešto nije moguće zbog Ustava koji to brani, jer bi predstavljalo kršenje ljudskih prava.

Međutim, u Srbiji već decenijama postoje vakcine koje su obavezne, od kojih neke primaju bebe odmah po rođenju. Prema podacima sa sajta “Halo beba”, to je slučaj sa vakcinama protiv hepatitisa B, tuberkuloze, a kada dijete napuni dva mjeseca, tri i po i pet mjeseci života, prima kombinovanu petovalentnu vakcinu protiv dječije paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja… U drugoj godini života dijete prima kombinovanu vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR).

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti