17.06.2024.
HomeSvijetKako je jedna molitva proširila virus širom svijeta?

Kako je jedna molitva proširila virus širom svijeta?

S pozornice evangelističke crkve, vođa gospel hora započeo je večernju molitvu i propovijedanje.

“Slavićemo Gospoda! Osjećate li radost večeras?”, upitao je on. “Da!” vikalo je stotine okupljenih u crkvi 18. februara. Neki od njih prešli su hiljade kilometara da bi učestvovali u druženju koje je trajalo nedjelju dana u Mulhouseu, gradu od 100.000 stanovnika na granici Francuske sa Njemačkom i Švajcarskom. Za mnoge pripadnike, godišnje slavlje je najvažnija tačka crkvenog kalendara. Ovog puta, neko iz mase imao je koronavirus, prenosi Rojters.

Sa ovog molitvenog druženja krenulo je širenje Covid-19 u Francuskoj, jednoj od najteže pogođenih zemalja u Evropi. Oko 2.500 potvrđenih slučajeva povezano je sa ovim događajem.

Vjernici u crkvi su nehotice odveli bolest izazvanu virusom u zapadnoafričku državu Burkina Faso, mediteransko ostrvo Korziku, Gvajanu u Latinskoj Americi, Švajcarsku, francusku nuklearnu elektranu i radionicu jednog od najvećih evropskih proizvođača automobila.

Nekoliko nedjelja kasnije, Njemačka je djelimično zatvorila svoju granicu sa Francuskom, suspendujući pakt o slobodnom kretanju koji je na snazi posljednjih 25 godina.

Izvor: Reuters

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti