17.07.2024.
HomeLifestyleKafa je dobra za zdravlje i možete je piti neograničeno

Kafa je dobra za zdravlje i možete je piti neograničeno

Volite kafu i često na kraju dana shvatite da ste pretjerali? Ako spadate u ovu grupu, imamo dobre vijesti za vas: još jedno istraživanje dokazalo je kako ta naizgled “loša” navika može biti dobra za vaše zdravlje.

“Udruženje pijenja kafe s smrtnošću genetskim varijacijama u metabolizmu kofeina”, objavila je članak u časopisu Journal of American Medical Association (JAMA), u kojem pruža dodatne dokaze da ispijanje kafe može biti dio zdrave prehrane i pruža potporu ljudima koji piju kafu – posebno u pogledu smrtnosti.

Istraživači su pregledali više od 500.000 ljudi u dobi od 38 do 73 godine u Velikoj Britaniji, od kojih je 380.000 pilo kafu. Njihov je cilj bio proučiti veze između ispijanja kafe i smrtnosti na temelju toga koliko dobro ljudsko tijelo može apsorbirati kofein.

Rezultati će iznenaditi čak i najveće ljubitelje kafe: otkrili su da je kafa obrnuto povezana sa smrtnošću među ljudima koji su pili 1 do 8 ili više šoljica kafe dnevno, čak i za one čija su tijela sporije apsorbirala kofein. To uključuje tursku, instant i kafu bez kofeina, što je zanimljiv podatak.

 

 

 

elle.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti