14.06.2024.
HomeLifestyleKada je najbolje vrijeme za buđenje?

Kada je najbolje vrijeme za buđenje?

Više od osam sati sna povećava rizik od srčanog udara i slabi koncentraciju, a manje od pet sati iscrpljuje cijeli organizam i potiče debljanje. No, otkriveno je i univerzalno idealno vrijeme za buđenje

Premalo, ali i previše spavanja skraćuje životni vijek, potvrdili su finski i britanski znanstvenici. Upozoravaju da više od osam sati sna povećava rizik od srčanog udara i slabi koncentraciju, a manje od pet iscrpljuje organizam

Tko može – neka ustaje malo iza 7 sati
Istraživanja su pokazala kako je najbolje vrijeme za ustajanje u 7.21 jer se tada ‘budi’ unutarnji alarm.

Kvaliteta je važnija od duljine spavanja, a da biste se dobro odmorili, najprije se valja umoriti i ići spavati iscrpljen. Uhvatite li ritam odlaska na spavanje svaku večer u isto vrijeme, organizam će se ubrzo naviknuti.

Ono što je ujutro ‘kvantna fizika’ (traženje odjeće po ormaru), to je navečer puno lakše, a što je manje jutarnjih obveza, to se lakše izvući iz kreveta. Alarm s odgodom lako je ignorirati pa, umjesto dremuckanja, postavite nekoliko budilica reskog zvuka po sobi – dovoljno daleko od kreveta da morate ustati.

Vikendom, postoji li čvrst razlog za ustajanje (odlazak na tržnicu, šetanje psa ili džogiranje), motivacija će biti veća, a sve ostalo je na navici, koja će se učvrstiti već nakon trodnevne discipline.

Bočica vode kraj budilice jedan je od trikova koji će spriječiti vraćanje u krevet. Nakon buđenja popijte vode. Tijelo će dobiti potrebnu tekućinu i ‘odgovoriti’ lakšim ustajanjem.

 

 

 

 

 

 

 

 

24sata.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti