Juratović: Republika Srpska je bankrotirala, Dodik je politički mrtav

0

Evropa će reagirati na postupke Milorada Dodika i to je već očigledno, kaže za „Avaz“ poslanik njemačkog Bundestaga i europarlamentarac Josip Juratović.

Ipak, nije sretan što se previše bavimo čovjekom za kojeg kaže da je na zalasku svoje političke karijere.

Podrška Rusije

– On je politički mrtav i beznačajan, bez obzira na to da li ga Rusi podržavaju ili ne, a potezi kojima želi svoju vojsku, policiju i sudstvo predstavljaju samo pokušaj da se zaštiti od onoga što predstoji, da će odgovarati za korupciju. RS je bankrotirala i neko će morati početi vraćati dugove i, da bi sve to izbjegao, pokrenuo je tu priču. Možemo sankcionirati, ali to nije dovoljno. Moramo se okrenuti prema Srbima u RS i dati im do znanja da niko ne želi ukinuti RS, ali želimo da u RS profunkcioniraju institucije – pojašnjava Juratović.

Umjesto ili uporedo sa sve izvjesnijim sankcijama, Juratović ističe da međunarodna zajednica sva sredstva BiH mora uvjetovati jasnim ciljevima.

Istovremeno, trojici lidera na vlasti treba prestati pridavati značaj koji nemaju i okrenuti se ka 80 posto stanovništva koje želi mir, sigurnost, bolji život i perspektivu.

Imate zakone

Kaže da „sve slavine treba zatvoriti i samo otvarati na određene projekte koji su striktno pod kontrolom međunarodne zajednice“.

– Prvo je potrebno izgraditi svijest da je parlament najviši organ i da sva moć treba ići iz parlamenta. Treba jačati institucije. Svi se ograđuju od korupcije, traže neke reforme, a za njih ponovo pomoć međunarodne zajednice. Koje reforme? Je li vi u BiH imate zakone? Dajte ih, onda, primjenjujte. Kad tužilaštva prorade, kad se pred sud, zbog korupcije ili političkog kriminala, u isto vrijeme izvedu po jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat, odmah će se početi mijenjati cijeli sistem. To čekamo u BiH. A ovako, dok mi „dilamo“ s njima, oni produžavaju svoje postojanje, a znaju da su gotovi čim izgube vlast – ističe Juratović.

Okupljanje stranaka opozicije i u FBiH

Opozicija u RS ne može biti alternativa Dodiku ako želi nastaviti njegovu politiku, kaže naš sagovornik, koji pozdravlja okupljanje stranaka opozicije i u FBiH, koje su potpisale zajedničke principe.

– Ja sam razgovarao sa Sašom Magazinovićem i on je rekao da će pokrenuti takvo nešto. To je dobro, to su vrlo bitni signali za nas izvana, jer vidimo da se nešto mijenja, da se nešto drugačije stvara, da je neko spreman pokrenuti drugačiju priču. Ne može se očekivati od nas izvana da mi okupljamo, to rade sada s ovima (na vlasti, op. a.), nego mi moramo imati nekog dolje na koga se možemo pozvati – kaže Juratović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here